4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Грешки кои веројатно ги правите кога се расправате со партнерот

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Расправии се случуваат, и нема ништо лошо во тоа. Сепак, можно е да ја надминете ситуацијата на таков начин што ќе ви овозможат да растете лично и да ги развивате односите.

Издржете, емоциите и насобраната фрустрација може да ја направат ситуацијата многу покомплицирана, особено кога станува збор за расправија со партнерот. Во исто време, многумина од нас немале можност да знаат како е да се види здрава расправија – и затоа ваквите грешки се доста чести. Но, може да се поправи.

Можете лесно да започнете со признавање (на себе) што можеби правите погрешно и да го замените тоа однесување со поздрави и поконструктивни навики.

Еве неколку вообичаени грешки:

1. Се фокусирате на проблемот наместо на решението
Се додека не почнете да се жалите, веројатно нема да има расправија. Но, ако сакате да напредувате, изразете ја својата фрустрација, објаснете како се чувствувате, а потоа брзо преминете кон изнаоѓање решение, советува невропсихологот д-р Џуди Хо. Размислете за начини како да го решите проблемот и не ги осудувајте идеите на вашиот партнер. Потоа изберете компромис заедно.

2. Користите термини како „секогаш“ и „никогаш“
Изјави како “Секогаш го нарачувате!” но “Никогаш не го нарачувате тоа!” според невропсихологот тие се доста драматични и веројатно нереални. Личноста од другата страна природно ќе се стави во одбранбена позиција – наместо да слуша, ќе се фокусира на наоѓање примери кои ќе се спротивстават на вашите тврдења.

Заменете секогаш и никогаш со беседови, како понекогаш, повремено и често, кои даваат простор за отворена дискусија.

Користиш „ти“ наместо „јас“
Со изјави од типот „Ме присили…“, ќе тргнете по непредвидлива спирална патека. Наместо тоа, треба да кажете „Навистина ме лази, кој…“ Можете лесно да ги изразите своите емоции со такви и соодветни врски. како се чувствувате во дадена ситуација, а во исто време не ја префрлате вината на друга личност. Покрај тоа, едно лице не може да ги негира изјавите што ги допираат чувствата.

Чекате, за да можете лесно да зборувате, наместо активно да слушате
Во наша природа е да сакаме брзо да одговориме и да се браниме, а оваа реакција е уште посилна кога ќе се најдеме среде расправија. Често се случува, во вжештена атмосфера, да подготвиме некои зборови и фрази и да почнеме да ја подготвуваме нашата одбрана, а не дека всушност слушаме што зборува другиот. Така, расправијата само ескалира.

Важно е да се фокусирате на целиот разговор, на тонот, на говорот на телото, на чувствата… и пред се да слушнете што зборува другиот. Повторете ги најважните точки од дискусијата, покажувајќи дека сте слушале, изразете го вашето мислење и потоа заедно најдете решение. Тоа е вештина што секој може да ја научи.

Дишете плитко
Наместо да размислувате рационално, во вашето тело се активира одговорот „бори или бегај“. Вдишете и издишувајте длабоко, за да се врати протокот на крв и да можете повторно да размислувате јасно. Покрај тоа, длабокото дишење се помирува.

Се бурите пред тој да донесе позитивен заклучок
Дури и ако вашиот разговор напредувал, тешко е да се ослободите од сите чувства. Иако е добро да се оддалечите и малку да се оладите, сепак е важно да ја завршите расправијата позитивно или со нешто охрабрувачко – не е добра идеја да се навлезете. И не заборавајте ставки како „Ценам што ме слушаше“. Разговорот може да се заклучи со двајцата.

Преземено од www.nbcnews.com

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Еве до кога е рокот да се сменат табличките на возилата со ознаката „МК“

Од министерството за внатрешни работи преку соопштение ги информираа граѓаните и правните субјекти, односно сопствениците на возила, на обврската дека заклучно со 12.02.2024 мора...

(ЕКСКЛУЗИВНО) Држи ли ЈО Охрид во Притвор невино лице за да се задоволи б’лгарската мегаломанија???

Христијан Пендик(ов), лице за еднократна употреба во б’лгарската мегаломанија, стана една од најозборуваните личности која служи за поткусурување на големобугарските аспирации кон Македонија. Но, што...

Покојниот крал на попот ќе го игра неговиот внук Џафар Џексон

Американскиот режисер Антоан Фуква го пронајде главниот актер за неговиот планиран филм за животот на поп ѕвездата Мајкл Џексон. Главната улога во филмот Мајкл...
spot_img
spot_img
spot_img