22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Го преплива Дунав од Шварцвалд до Црното Море, остана само да се откаже во Белград!

НАЈЧИТАНО

Од Шварцвалд до Црно Море – професорот по хемија и страствен пливач Андреас Фат го преплива Дунав за да го нагласи проблемот со загадувањето со пластичен отпад. Но, тој накратко се откажа во Белград. За што?

На спојот на Бригах и Брег, професорот по хемија Андреас Фат се впуштил во необична мисија: за два месеци сакал да ја преплива целата должина на Дунав – пркосејќи му на студот, бурите и високите бранови. Со себе понел тим хемичари, пишува Дојче веле.

Дунав е втората најдолга река во Европа, која со своите 2.700 километри се разбира тече низ десет европски земји. Но, со Дунав, четири тони микропластика се слеваат во Црното Море секој ден.

Микропластична кредитна картичка
Микропластиката е опасна бидејќи може да се акумулира во мозокот и да го ослабне нашиот имунолошки систем, вели професорот Фат. „Покрај тоа, секојдневно внесуваме микропластика. Преку солта во нашата храна, секоја недела во организмот внесуваме микропластика со големина на кредитна картичка – цели 5 грама!“

Автомобилските гуми се еден од можните извори на микропластика во реките. Тие се трошат додека возат и честичките од улиците завршуваат во канализацијата, а подоцна завршуваат во реките.

Хемичарите на бродот земале примероци од вода на секои сто метри и ги испраќале во Виена на анализа. Дополнително, поставија сопствена лабораторија каде што можеа да го следат квалитетот на речната вода.

Шок во Белград
Во главниот град на Србија дошле до шокантни сознанија: „Во Белград водата беше многу кафена, заматена и прилично топла“, вели Андреас Фат, додавајќи дека само во главниот град на Србија престанал да плива. „Не ми падна на памет да пливам таму каде што изметот на 1,7 милиони луѓе се пуштаат во водата без никакво прочистување!Два месеци подоцна, еден вид еколошка авантура заврши. „Утре е готово. Имаше убави моменти, барем на крајот. Но, понекогаш тоа беше повеќе како тортура“, признава Фат.

Стариот пристанишен град Сулина во Романија – и последниот километар. Тие стигнаа до целта. Зад Фат и тимот се 2.700 завршени километри. Анализата на собраните примероци вода ќе продолжи со месеци. Но, во моментов најважно им е тоа што успеаја, пишува ДВ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО