7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Голем проблем во Германија: Нема кој да ги пополни овие работни места

НАЈЧИТАНО

Од 1.500 испразнети наставнички позиции во Саксонија, можеа да се пополнат само 1.024. Наместо 329, во средните училишта пристигнале само 186 нови наставници.

Недостигот од наставници е голем проблем и за средното училиште во Вилсдраф.

Курсот по историја првично се откажува за еден час бидејќи наставникот е болен. Се бара помош дури и од родителите!

Во писмото до Советот на родители, директорот праша: „Има ли родители/членови на семејството кои би можеле да замислат часовен надзор за пониските одделенија?“

Саксонскиот министер за образование Кристијан Пиварц (ЦДУ) го призна огромниот недостиг на наставници во Саксонија.

Позадина: Ако часовите се откажат во средината на денот, „сеуште мора да се гарантира надзор за тие часови“, се вели во писмото, пренесува списанието Fenix.

„Прогласувањето банкрот на нашиот образовен систем“, рекол бесниот татко за БИЛД.

Од Државниот завод за образование, пак, тврдат: „Наставата во гимназијата Вилсдраф започна според планот“.

Директорката само ги „сензибилизирала родителите да посредуваат кај заинтересираните“ кои би можеле да помогнат како дел од целодневната понуда. „Се разбира, наставата останува во рацете на наставникот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО