-1.1 C
Ohrid
Sunday, February 5, 2023

Голема анализа откри уште една важна придобивка од земање витамин Д

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Витаминот Д е неопходен за функционирање на човечкото тело, и физички и ментално, а има се повеќе докази за поврзаноста помеѓу недостатокот на витамин Д и депресијата.

Сега, анализата на 41 претходна студија покажа дека земањето витамин Д може да ги олесни симптомите на депресија кај луѓето на кои веќе им е дијагностициран.

Освен што го контролира нивото на калциум и фосфат во телото, се смета дека витаминот Д помага во регулирањето на различни функции во централниот нервен систем – а претходните истражувања на животни покажаа дека тој дури може да помогне во контролата на хемиската рамнотежа во мозокот, што може да го објасни врската помеѓу витаминот Д и менталното здравје.

„Овие наоди ќе поттикнат нови клинички испитувања кај пациенти со депресија за да фрлат повеќе светлина на можната улога на суплементацијата на витамин Д во лекувањето на депресијата“, вели Тумас Микола, доктор на науки и главен автор на Универзитетот во Источна Финска, известува Science Alert. .

Новата мета-анализа опфати вкупно 53.235 учесници од 41 студија, вклучително и оние со и без депресија, луѓе кои земаат додатоци на витамин Д и плацебо, како и луѓе со различни физички состојби.

Иако дозите варираат, вообичаениот додаток на витамин Д бил 50-100 микрограми дневно. Кај учесниците со депресија, се покажа дека додатоците на витамин Д се поефикасни од плацебо во ублажување на симптомите на депресија.

Се чини дека додатоците на витамин Д се најефективни при пократки рафали (под 12 недели), велат истражувачите. Сепак, кај здрави субјекти, плацебото имаше малку поголем ефект врз симптомите на депресија. „Нашите резултати сугерираат дека земањето витамин Д има корисни ефекти кај лицата со големо депресивно нарушување, како и кај оние со поблаги, клинички значајни депресивни симптоми“, пишуваат истражувачите во нивниот објавен труд.

Бидејќи депресијата сега е препознаена како водечка причина за попреченост ширум светот, која зафаќа повеќе од 280 милиони луѓе секоја година, и бидејќи антидепресивите не се ефикасни за секого, итно е потребно да се истражат повеќе опции за третман.

Сепак, пред да продолжат истражувањата, досегашните достапни податоци се недоволни за да докажат дека ниското ниво на витамин Д предизвикува депресија или дека суплементите се ефикасен третман. Иако оваа нова мета-анализа покажува врска, претходните истражувања не беа толку убедливи.

Иако ваквата мета-анализа е корисна за споредување на резултатите кај голем број луѓе, различните пристапи и фактори во секоја поединечна студија го отежнуваат донесувањето општи заклучоци, па затоа е потребно ново истражување за да се обезбедат конкретни докази.

„И покрај широкиот опсег на оваа мета-анализа, сигурноста на доказите останува ниска поради хетерогеноста на испитуваните популации и ризикот од пристрасност поврзана со големиот број студии“, вели Микола.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Филмска потера во Србија: Четворица киднапирале млад човек, барале 200.000 евра откуп

Младо момче (18), кое четворица киднапери, од кои едниот малолетник, насилно го внеле во автомобил, а потоа од родителите побарале 200.000 евра како откуп,...

Балканот го зафати снежно невреме: Во Србија над 25.000 луѓе останаа без струја

Патиштата беа затворени, а повеќе од 25.000 луѓе во Србија останаа без струја поради бурните ветришта и снежното невреме во неделата, додека во Црна...

Ева Лонгорија во слободното време се колне во модните тренерки

Холивудската актерка Ева Лонгорија секогаш е негувана од глава до пети на црвените теписи, а во слободното време повеќе сака да скока во нешто...
spot_img
spot_img
spot_img