18.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Голаб: Луѓето очекуваат надеж дека иднината може да биде подобра

НАЈЧИТАНО

На почетокот на седницата пред пратениците на Националното собрание се обрати кандидатот за премиер Роберт Голоб (Движење за слобода). Тој посочи дека луѓето очекуваат надеж. Како три програмски теми ги истакна праведната држава, солидарното општество и општеството на знаење. Системот на јавното здравје треба да се подобри, а драгата треба да се реши. Гулаб најави дека до есен ќе ја реши неизвесноста на миленикот. За време на неговиот мандат сака со своите активности да ги опфати сите генерации.

Пред добар месец гласачите донесоа јасна одлука дека сакаат да живеат во нормална земја, каде што нема тешкотии и неизвесност што ќе донесе следниот ден“, рече кандидатот Роберт Голоб на почетокот на седницата за мандатот. Тој рече дека од изборите се обидува да сфати што очекуваат луѓето. „Луѓето очекуваат надеж“, рече тој, додавајќи дека ова е клучна обврска. „Ако се стремам кон нешто, ќе настојувам да им дадам надеж на луѓето за подобра иднина“, најави претседателот на Движењето Слобода.

Тој посочи дека на овие избори не победи само партијата Движење слобода или коалицијата, туку и граѓанското општество. На состанокот на кој пратениците ќе одлучуваат дали ќе стане мандатар, тој најави дека ќе воспостави постојан дијалог со граѓанското општество. „Само на овој начин ќе можеме да ја стекнеме довербата на луѓето еден ден“, рече тој.Тој ги избра социјално праведната држава, солидарното општество и општеството на знаење како три програмски теми на кои сака да се осврне. „Само со знаење можеме да ја создадеме вредноста со која ќе имаме социјално праведно и солидарно општество“, рече тој.

Тој го посочи јавно здравствениот систем на кој се заснова социјално праведната држава. Здравствениот систем мора да биде достапен за сите, без разлика на социјалниот статус и здравствената состојба, рече тој. Најави дека нема да пишуваат здравствена реформа или бела книга. „Во законот за интервенции, ќе подготвиме план за стрес тест за јавното здравје, ќе им дадеме на имателите кои ќе преземат одговорност и ќе обезбедиме пари“, рече тој. Треба да се најдат одговори, рече тој, посочувајќи меѓу прашањата до која граница може дури и да оди јавното здравство. Треба да се обезбеди соодветна работа на примарно ниво, да се искорени корупцијата и да се обезбеди дигитализација. „Сите лекари, сите медицински сестри, медицинскиот персонал се поканети заедно“, рече Голоб за прифаќањето на реформите во здравствената заштита.

На граѓаните им е важна милоста. „Клучно не е само колкави ќе бидат цените, туку неизвесноста“, рече тој и најави дека неизвесноста ќе се реши до оваа есен. И храната и енергетските драги ќе бидат елиминирани од владата на Голоб со тоа што ќе ги најде причините и ќе се договори со производителите. „Секој ќе мора да преземе дел од тој товар“, рече тој. „Постои само еден клуч: сигурност. И за земјоделецот, и за продавачот и за потрошувачот“, додаде тој. Меѓу долгорочните мерки ја најави соларизацијата и електрификацијата на Словенија, на што ќе треба да се прилагоди целиот јавен сектор, најави тој.

„Единствениот начин да се достигне нова вредност, не само материјална, е да се инвестира во знаење“, рече тој. Започнува со дигитализација, зафаќање податоци и поврзување, најави Голоб како прва мерка. Паралелно, тие ќе инвестираат во луѓе, вклучително и во јавната администрација, за да ги развијат нивните таленти, додаде тој. „Кога човекот го прави она што го прави најдобро, тој дава најмногу за општеството“, објасни тој, најавувајќи дека тоа ќе биде воведено во сите пори на општеството, а не само во економијата. „Вредноста не се мери само во пари“, нагласи тој.

„Сакаме нашите активности да допрат до сите генерации“, рече тој. Тој сака младите по завршувањето на студиите да бидат среќни да создаваат свој дом и семејство во Словенија, а да создаваат вредност дома. Бараат работникот да си ја најде својата мисија во работата, која ќе биде соодветно вреднувана и наградена. „Не сакаме друштво на робови. Нема да бидеме робови!“ истакна тој. Гулаб посакува помладите пензионери во општеството сè уште да можат да даваат, а постарите пензионери да ја поминат староста дома, без да се откажат од услугите.

„Одлуките нема секогаш да бидат лесни. Ќе треба да одлучуваме меѓу луѓето и капиталот, помеѓу различни групи луѓе. Ќе треба постојано да внимаваме да носиме такви одлуки кои нема да го нарушат достоинството на народот“, рече тој. Тој ги посочи инвалидите на кои најчесто им се нарушува достоинството.

Тој потсети дека денеска е 25 мај, кога понекогаш се славеше Денот на младоста. „Тоа беше празник што ме потсети на радоста на животот. Тоа е она што сакаме да им го вратиме на сите граѓани“, рече тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО