20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Гледање ѕвезди 2022: Кога во август Персеидите ќе бидат највидливи

НАЈЧИТАНО

Ѕвездени погледи 2022 година – кога во август ќе го достигне врвот на метеорскиот дожд Персеиди и зошто ќе биде тешко да се набљудува оваа година.

Како и секоја година, така и овој август, од Земјата ќе може да се набљудува метеорскиот дожд Персеиди. Ројот, кој инаку е активен од 17 јули до 24 август, ќе го достигне врвот ноќта меѓу 12 и 13 август.

Оваа година, сепак, набљудувањето ќе биде потешко, бидејќи полната месечина се појавува рано наутро на 12 август. Светлината на полната месечина (рефлектираната сончева светлина) ќе ги засени и затоа погледите на ѕвездите ќе бидат помалку видливи.

Ѕвездени погледи: зошто во август и од каде доаѓаат
Ѕвездените блесоци или метеорите што ги гледаме секоја година во средината на август се остатоци од кометата Свифт-Татл, која сè уште патува околу Сонцето (потребни се добри 133 години за да се направи една орбита околу Сонцето). Облак од овие честички, таканаречениот облак Персеида, се протега низ патеката на кометата.

Секоја година во средината на август, Земјата ја преминува патеката на кометата. Во тоа време, овие правливи честички или камчиња, кои се претежно помали од милиметар, летаат во атмосферата и поради триење светат и горат, што го гледаме како ѕвездено избликување. Честичките прашина летаат во атмосферата со голема брзина, поточно околу 60 километри на час.

Персеидите се именувани по соѕвездието Персеј, од кое очигледно потекнува метеорскиот дожд. Ако условите се поволни, можеме да видиме до 100 ѕвездени блесоци на час.

Комета може опасно да се приближи до Земјата
Кометата Свифт-Татл, која го остава зад себе Облакот Персеида, е таканаречено тело блиску до Земјата. Тоа значи дека на својот пат ја преминува или доаѓа многу блиску до орбитата на Земјата. Последен пат беше во близина на Земјата во 1992 година, а следниот пат ќе биде во 2126 година. голо око во 1996 година, а особено во април 1997 година. Астрономите пресметале дека кометата Свифт-Татл треба да се приближи многу блиску до Земјата во 4497 ​​година. Како што покажуваат пресметките, кометата има прилично стабилна патека и не треба да претставува закана за Земјата во следните 2000 години. Тоа е голема комета, нејзиниот дијаметар е дури 26 километри. Кога би удрил во Земјата, ударот би бил 27 пати поголем од ударот на астероидот со пречник од 10 километри кој ја погодил Земјата пред 66 милиони години и се верува дека предизвикал исчезнување на многу животински видови, вклучувајќи ги и диносаурусите.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО