2.1 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

Главниот симптом на превисок холестерол што многу луѓе не го забележуваат

НАЈЧИТАНО

Високиот холестерол е растечка грижа за возрасните ширум светот. Ако не се лекува, може да предизвика големи здравствени компликации, па препознавањето на знаците и редовното следење е клучно за целокупната благосостојба.

Јадете го ова, а не тоа разговараше со д-р Лора Перди, ветеран американска лекарка и психолог, која понуди совети на кои важни симптоми на висок холестерол треба да внимавате.

Што е холестерол и зошто е важен?
д-р. Пурди вели: „Холестеролот е вид на масна молекула која циркулира во крвотокот. Обично доаѓа од распаѓањето на молекулите на маснотиите во дигестивниот процес, но некои луѓе може да имаат генетски или други состојби кои предизвикуваат нивните тела да задржуваат поголеми од просечните количини на холестерол во нивните крвни садови“.

Таа продолжи да објасни дека постојат неколку различни видови на холестерол и тие често се нарекуваат добар холестерол или лош холестерол. „Добриот холестерол е уште еден поим за HDL, што е кратенка за липопротеини со висока густина. Овој посебен вид холестерол помага да се отстранат другите штетни видови на холестерол од телото. ЛДЛ, што значи липопротеини со ниска густина, е тип на лош холестерол што треба да го контролираме за да го спречиме ризикот од кардиоваскуларни болести“, рече таа.

Овој тип на холестерол може да придонесе за формирање на наслаги во артериите во нашето тело, што може да предизвика срцев удар и мозочен удар. Затоа е важно да се разберат разликите помеѓу двата вида холестерол, особено кога станува збор за долгорочно здравје, пренесува Индекс.

Холестерол тумори на кожата
„Некои луѓе кои имаат висок холестерол ќе развијат ксантоми, плаки или мали тумори на холестерол кои можат да се видат во одредени делови од телото“, вели д-р Перди. „Тие изгледаат како мали, восочни, жолтеникави испакнатини и многу често се гледаат под очите, но не се појавуваат по целото тело. „Ксантомите се физичка манифестација на висок холестерол и луѓето кои имаат овие типови мали тумори на кожата треба да направат тестови на крвта“, објасни таа.

Дебелината
д-р. Пурди вели: „Дебелината е многу стресно за телото и предизвикува неколку медицински состојби, вклучително и висок холестерол. Има многу поголем процент на покачен холестерол кај луѓето со прекумерна тежина или дебели отколку кај луѓето кои не се. Ова е случај дури и за децата и адолесцентите, не само за возрасните. Поради оваа причина, се препорачува возрасните, тинејџерите и децата кои се со прекумерна тежина или имаат премногу висок БМИ да направат тестови на крвта како дел од нивниот годишен рутински преглед за да се одреди нивото на холестерол“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО