24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Германците имаат решение за скапото гориво: „Плаќаш 9 евра и возиш каде сакаш“

НАЈЧИТАНО

Високите цени на горивата, кои во некои земји надминуваат две евра, имаат значително влијание врз буџетот на домаќинствата. На многу луѓе и пред енергетската криза им беше тешко да преживеат, а сега ќе биде уште полошо.

Германската влада затоа подготвува посебен пакет, кој државата ќе го плати околу 2,5 милијарди евра, а треба да живее од 1 јуни до 1 септември. Идејата е да се обезбеди градски и регионален превоз за 9 евра месечно. Ова значи дека, теоретски, може да се возите со регионален превоз од Хамбург до Берлин, а сепак да се возите со јавниот превоз во главниот град на Германија – сето тоа за девет евра.

Месечниот билет ќе важи по принципот доколку го купите на 1 јуни трае до 1 јули, а доколку го купите на 15 јуни ќе важи до 1 јули.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО