-0.1 C
Ohrid
Tuesday, January 31, 2023

Германските инвеститори бараат законски измени

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Директорот  на Делегацијата на германското стопанство Патрик Мартенс денеска побара законски измени со кои и странските инвеститори во Техничко-индустриските развојни зони (ТИРЗ)  ќе можат да аплизираат за  дозвола за поставување фотоволтаици на погоните.

– Оваа одредба не ги опфаќа инвеститорите во Техничко-индустриските развојни зони. Затоа е пожелно прилагодување на законската одредба која важи за ТИРЗ. Треба да се разјасни како инвеститорите во ТИРЗ можат да аплицираат за добивање дозвола за поставување на фотоволтаични модули на покривите на своите производни капацитети со цел производство на електрична енергија за сопствена потрошувачка.
Производството на електрична енергија од обновливи извори на енергија енормно придонесува кон зголемување на заштитата на животната средина и се вклопува во стратегијата за развој на енергетскиот сектор на Северна Македонија со која се стреми кон што поголемо производство на енергија од обновливи извори на енергија – вели тој.

Мартенс појснува дека фотоволтаични системи со инсталирана моќност до 1 MW може да се поставуваат на покриви по добивање на одобрение од општина- овој процес е многу поедноставен отколку добивање градежна дозвола.

– Постапката опфаќа доставување на извод од урбанистичкиот план или имотниот лист, ревидиран проект, договор со сопственикот на објектот, лиценца во зависност од капацитетот и согласност од Агенцијата за цивилно воздухопловство, во зависност од висината на панелите – појаснува Мартенс.

Тој додава и дека во тек се извесни промени во регулативите кои ќе овозможат поедноставување на постапките за инсталација на покривни панели и зголемување на капацитетот на инсталирана моќност на овие производни капацитети.

Директорот  на Делегацијата на германското стопанство информира дека статистичките податоци за трговската размена меѓу РСМ и Германија изненадиле.

– Статистиката за трговска размена покажува дека размената помеѓу Германија и Северна Македонија во 2021 година повторно значително се зголемила и го достигнала своето рекордното ниво.  Меѓу двете земји лани беше остварена трговска размена во вредност од 4,7 милијарди евра, што означува зголемување за 23,6 отсто во споредба со минатата година. Извозот од Северна Македонија кон Германија во 2021 година се зголемил за 24,8 отсто во споредба со 2020 година, додека увозот од Германија во Северна Македонија се искачи од 1 милијарда евра на 1,2 милијарди евра, што претставува раст од 20,6 отсто- вели Мартенс.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

САД и официјално се збогуваат со короната, Бајден најави укинување на вонредната состојба

Американскиот претседател Џозеф Бајден го информираше Конгресот дека на 11 мај ќе ја прекине вонредната состојба во јавното здравство поради Ковид-19, додека повеќето земји...

Три години по Брегзит: Дали Британија жали или слави

Дипломатот и член на Виенскиот институт за општествени науки Иван Вејвода и новинарката од Лондон Даница Илиќ во Нови Дан зборуваа за последиците од...

Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски Роден во Александрија 296 година. Од детството наклонет кон духовниот призив. Беше ѓакон кај архиепископот Александар и го придружуваше својот...
spot_img
spot_img
spot_img