26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Германската банка воведува голема промена која ќе влијае на милиони луѓе

НАЈЧИТАНО

Во повеќето филијали на Дојче банка, готовината веќе нема да биде достапна на шалтер.

„Во иднина, повеќе не сакаме да нудиме готовина во филијали бидејќи чувањето готовина во филијалите предизвикува трошоци“, рече Ларс Стој, раководител на одделот за домашни приватни клиенти на најголемата германска приватна банка.

Новиот план на банката многумина го сметаат за јасен чекор наназад за клиентите.

„Главна задача на филијалата е продажба, советување клиенти за инвестиции, хипотеки, донекаде потрошувачки кредити и осигурување. Тогаш подружниците повторно ќе бидат профитабилни “, заклучи Стој.

Според плановите, банката сака да понуди готовина само во неколку големи филијали. Во повеќето филијали на Дојче банка, парите треба да се достапни само на банкомати.

Наводите на Стој во средата ги потврди и Дојче банк за неколку германски медиуми. Портпаролката објасни дека банката ќе го намали бројот на лични готовински расходи во филијалите како дел од нејзината стратешка трансформација во Германија.

Според германската банка, овие планови се одговор на промените во однесувањето на клиентите.

„Кога станува збор за плаќање и ракување со готовина воопшто, постои јасен тренд на безготовинско плаќање. „Клиентите имаат пристап до националната мрежа на банкомати за снабдување со готовина, а парите може да се подигнат и при купување во многу супермаркети или бензински пумпи“, велат од германската банка.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО