18.1 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Вселенската војна веќе се случува. Што и како?

НАЈЧИТАНО

Истражувањето на вселената може да изгледа оддалечено од површината на Земјата, но настаните на Земјата се рефлектираат во вселената. Војната на Русија против Украина не е исклучок. Многу вселенски мисии се одложени или откажани поради растечките тензии на Земјата. Многумина се прашуваат дали тензиите во иднина би можеле да прераснат во вистинска војна во вселената. За ова разговаравме со еден од водечките експерти за вселенско војување и меѓународни односи во вселената, Др. Бледин Бовен од Универзитетот во Лестер.

Вселенските технологии, како што се сателитите, се во срцето на воените системи за оружје, разузнавачките служби и логистиката, бидејќи обезбедуваат важни информации за позицијата, времето и навигацијата. Со тоа тие стануваат се повеќе популарни мети во војните. Државите стануваат сè повеќе свесни за важноста на вселенската моќ, па многумина формираат специјални вселенски воени единици. Накратко, вселенската моќ и потенцијалните закани од вселенска војна повеќе не можат да се игнорираат.

Разговаравме со другите за тоа дали тензиите би можеле да прераснат во вистинска војна во вселената, колку сме блиску до ескалација на војната меѓу Украина и Русија во вселената, како и важноста на вселената како простор за војна, промените во рамнотежата на моќта во вселената. Бледин Бовен, предавач по меѓународни односи на Универзитетот во Лестер во Обединетото Кралство.

Др. Боуен е експерт за вселенска војна, вселенска политика и меѓународни вселенски односи, специјализиран за стратешка теорија и воена мисла. Автор е на неколку книги, од кои во 2020 година објави Војна во вселената: Стратегија, Вселенска моќ, Геополитика. Во октомври оваа година, во неговата нова книга Original Sin: Power, Technology and War in Space, ќе можеме да прочитаме околу 70 години вселенска старост.

Др. Боуен, колку е важен просторот денес како простор за воена конкуренција?
Како неговото значење денес се разликува од она што беше порано?
Универзумот отсекогаш бил важен, тоа значење само малку се променило. Универзумот отсекогаш бил милитаризиран бидејќи ја имаме вселенската ера. Токму поради воени причини и воените придобивки од користењето на орбитата на Земјата, ние всушност имаме вселенска ера. Ова е првичната теза на мојата следна книга, која ќе биде објавена во текот на оваа година.

Започна со употреба на вселената и вселенската средина за испорака на нуклеарно оружје. Затоа на почетокот на Студената војна беа развиени многу проектили. Тие развија шпионски сателити и сателити за контрола на нуклеарното оружје, како и системи за предупредување против непријателски сателитски системи и нуклеарни системи. Просторот отсекогаш бил важен во однос на нуклеарното оружје и разузнавачките активности.

Од 1980-тите, вселенската моќ станува сè поважна за тактичките операции на бојното поле. Денес, таков универзум повеќе не е корисен само за нуклеарни војни и од стратешка разузнавачка гледна точка. Она што можеме да го видиме во Украина, со сите комерцијални сателитски снимки објавени со дозвола од САД, е дека вселената сега помага во битките и операциите во војна – минута во минута, час во час. Така стана важно на поинаков начин.

Кое оружје најчесто се користи во вселената?
Врз основа на неговите способности, вселенското оружје може да се подели во две групи: „меко убивање“ и „тврдо убивање“. Првата категорија вклучува електронско војување или пречки со ГПС сигналите, што е широко распространето, и сајбер напади врз компјутерски мрежи или операции, или упади во системите за надзор. Електронската и сајбер војната се најраспространетите форми на напади врз вселенската инфраструктура, кои во реалноста се претежно компјутери и машини.

Во категоријата „меко убивање“ спаѓаат и ласерите, кои се уште се во експериментална фаза. Меѓу другото, некои земји наоѓаат нови техники за соборување сателити со ласери и за „заслепување“ сателити со ласери, со кои можете, на пример, да ја заслепите оптиката на сателитите за сликање.

Boeing YAL-1 Airborne Laser Testbed – „Flying Laser“ – е редизајниран Boeing 747-400F, вооружен со хемиски ласер, кој треба да се користи за уништување на тактички балистички ракети (TBM) додека тие се уште се во фаза на забрзување. Ласерот би ги уништил ракетите со енергично загревање, а потоа тие би експлодирале. Во декември 2011 година тие целосно ја укинаа програмата за развој на YAL-1 бидејќи беше премногу сложена, премногу скапа и бескорисна во пракса.

Категоријата „тврдо убивање“ вклучува кинетичко оружје, како што се анти-сателитски проектили, дизајнирани да уништат непријателски сателити. Како и т.н коорбитално оружје или оружје во орбитата со кое сателит се залепи за целта и ја придвижува или вежба или едноставно ја крева во воздух или ја минира или нешто слично.

На највисоко ниво на уништување е нуклеарното оружје во вселената. Тоа значи лансирање нуклеарна бомба во вселената, детонирање таму и предизвикување страшен хаос со радијацијата, палење на сателитска електроника.

Иако моментално нема нуклеарно оружје во вселената, има многу сателити кои ги шпионираат и насочуваат оружените системи на Земјата и долго време се сметаат за стратешки цели. САД, Русија, Кина и Индија и веќе тестираа антисателитски ракети кои можат да уништат сателити. Колку е важно ова оружје?

Бидејќи вселената стана важна и за конвенционално и за ненуклеарно војување, постои поголем интерес за напади врз сателити на непријателски држави.

Антисателитското кинетичко оружје сè уште не е употребено во ниедна војна, но генерално е особено корисно за големите земји како Индија, Кина, Русија и САД. Овие земји во голема мера се потпираат на вселенските системи, така што употребата на такво оружје би била поефикасна за нив отколку употребата на електронска и сајбер војна. Со овие два типа на војување, многу е тешко однапред да се знае колку тие ќе бидат ефективни во нарушување на вселенската комуникација на непријателот. Ако разнесете непријателски сателит, ефектот е конечен – кога сателитот експлодира, тоа е готово, непријателот тешко може да се одбрани од него.

Во нуклеарна војна, каде што се уништуваат цели градови, на пример, детонирањето на неколку сателити е сосема неважно. И ако водите ненуклеарна војна со противник чија конвенционална моќ зависи од вселената, всушност можете да го промените исходот од битката со антивселенските операции и антисателитското оружје за уништување сателити, така што Русија и Кина инвестираа многу во изминатите 20 години.

Во ноември минатата година, Русија тестираше антисателитско оружје со кревање во воздух еден од нејзините стари сателити. Тимот направил најмалку 1.500 поголеми парчиња отпад, кои биле опасно блиску до Меѓународната вселенска станица (ISS).

Историски гледано, армиите кои имале т.н почесто се освојувале високи позиции, кои затоа имале предност на некој географски повисок терен. Универзумот често се опишува во воената терминологија како врвна височина, како највисока географска положба кон која сите се стремат. Вие сте критични за ова. Зошто?

„Крајната висока позиција“ како метафора не е особено корисна. Ова ја подига вселенската моќ и орбитата на највисоко ниво на важност. Тоа му дава квалитет на решителност што не го заслужува.

Има многу фатализам во оваа метафора, за која нема место во воената стратегија, освен ако не зборуваме за нуклеарна војна, кога сите умираат и никој не победува, без разлика кој има повисока позиција во нуклеарната војна. Во него има и апсолутизам, бидејќи претпоставува дека различни сили не можат да го имаат универзумот во исто време.

Меѓутоа, просторот често се користи истовремено или во него се борат неколку спротивставени сили.

Но, колку е важен просторот во индивидуална војна?
Вистинското значење на универзумот како воена средина се разликува во зависност од конкретната војна и со оглед на тоа кој е вклучен во таа војна. Ако војната меѓу Кина и САД започне поради Тајван, просторот ќе биде многу важен. Но, копното веројатно ќе биде најважно, бидејќи луѓето живеат таму.

Секој кој е запознаен со поморската стратегија или теоријата за морската моќ веројатно слушнал за британскиот поморски историчар и геостратег Џулијан Корбет, кој рече дека поморската моќ е важна само ако влијае на луѓето и настаните на копно. А истото важи и за просторот.

Воздухопловните, поморските и вселенските сили, како и сајбер операциите или операциите во сајбер просторот се важни и корисни. Ако премногу игнорирате нешто од ова, ќе имате проблеми, но нема да мора да победите ако се фокусирате само на едно на сметка на другите. Не постои чудесен метод за победа.

За жал, вселенската војна не е ограничена на неколку држави. Ова е нешто што е отворено и важно за речиси сите земји, а понекогаш и недржавни актери, кои се заинтересирани за борба против современите воени сили во вселената. Затоа може да се случи вселенска војна помеѓу сите држави кои имаат основна опрема за прекинување или

оневозможување на вселенските системи. Бариерите за влез не се толку високи за сите методи.

Кинетичките антисателитски системи со проектили и експлозиви или сателит „ловец-убиец“ – ова е најнапредното оружје што можат да си го дозволат само богатите земји. Но, има многу други.

Во следните години, доколку Украина остане независна и продолжи да се соочува со руската закана, најверојатно ќе инвестира во некои електронски сателитски борбени системи.

Колку сме блиску до ескалација на конфликтот во Украина во вселената? Дали мислите дека руско-украинската војна би се претворила во вистинска вселенска војна? И кои би биле последиците?
Во руско-украинската војна, колку што знаеме, не се случило многу на полето на вселената како воен простор. Можеби електронско војување, но тешко е да се каже, бидејќи во моментов се случуваат многу работи за кои едноставно не знаеме.

Сепак, Украина всушност нема своја вселенска инфраструктура, таа се потпира на комерцијални услуги, комерцијални сателитски комуникации или сателитски снимки, обезбедени од пријателски држави и приватни компании. Ако Русија не се обиде да ја наруши работата на тие сателити, веројатно нема многу да се случи во однос на вселенската војна.

Меѓутоа, доколку САД се приклучат како суперсила

а на полето на вселената тоа не би била војна меѓу Русија и Украина, туку меѓу Русија и НАТО. Прашањето е дали тоа ќе се случи. Никој не знае, мислам дека нема да се случи, се надевам дека ќе биде спречено од стравот од ескалација на нуклеарната војна. Ако Русите мислат дека тоа е добра идеја, би можеле да преземат некои мерки против комерцијалните сателити, кои обезбедуваат услуги на украинската војска. Сепак, тоа веројатно нема да направи голема разлика за руските сили, бидејќи самите основи на војната им претставуваат проблем.

Војната во вселената не е невозможна, но ги зголемува трошоците. Доколку американските или европските сателитски компании претрпат непоправливи загуби поради руските мерки, тензиите и ризиците ќе се зголемат.

А во вселената засега има претежно услуги, податоци, машини, така што историјата на војувањето секогаш го вклучува поморскиот и трговскиот сообраќај кој е цел на напади. Во оваа војна видовме напади на трговски бродови и бродови во Црното Море. Оние со најголеми реперкусии веројатно беа во Турција, затворајќи го преминот за руската морнарица.

Неделава експлозија во Црното Море го оштети рускиот воен брод Москва, кој потона. Сè уште не е целосно јасно што ја предизвикало експлозијата на бродот. Украина тврди дека го нападнала бродот, а Русите тврдат дека на бродот детонирала муниција, поради што биле принудени да го евакуираат екипажот.

Тоа е политика, навистина е тешко да се предвиди што може да се случи, ако нешто се случи. Минатото е полно со примери за тоа како работите можат да се свртат во една или друга насока. Мислам дека Русија не може многу да добие со напаѓање на вселенските системи на поддржувачите на украинскиот систем, бидејќи се чини дека Русите во моментов имаат многу поголеми проблеми во Украина.

Каде ги гледате ограничувањата на руската армија?
Проблемот беше што можеше да имаш нови, многу генијални капацитети – велат од нов систем за информации и надзор. Но, ако занемарите некои други важни работи на таа сметка, тоа нема да има ефект врз вистинската победа во војната. Ако, на пример, имате добар систем за извидување, но го занемарувате капацитетот за копнено војување, сè што ви дозволува овој систем е да гледате со висока резолуција како непријателската артилерија ги уништува вашите сили. Се чини дека ова им се случува на Русите.

Русите имаат вселенска инфраструктура, интелигенција за вселенски снимки, гледаат што се случува во Украина. И како што видовме на комерцијалните снимки, Украинците ги распарчија руските сили со артилерија, противтенковско оружје и балистички ракети. Значи, Русите не знаат како правилно да ја водат копнената војна, не ја разбираат украинската стратегија и не наоѓаат слаби точки во неа.

Извор: Фото: Ројтерс
Сателитска снимка покажува конвој руски возила во украинскиот град Билокуракине. Сите сме виделе и слушнале приказни за недостатокот на храна и гориво и облека во руската армија, што доведе до дезертирање на нивните војници и развој на црниот пазар во Белорусија, каде руските војници продаваа секакви работи во замена. за разни залихи.снабдени.

Видовме дека руските оклопни конвои не ни скршнале од патиштата, предвидливи патишта, на кои се лесна цел за украинската артилерија. Значи, ако сте на очигледни патеки, никаква вселенска поддршка или напад на непријателските вселенски системи нема да го промени фактот дека непријателот знае каде сте.

Вселенската моќ достигнува само одреден степен и работи добро само кога ќе успеете да направите сè добро. И тоа повторно нè враќа на крајната висока позиција која е корисна само како дел од поголема стратегија. Тоа не е ништо само по себе. Русите веројатно имаат повисока конечна позиција во вселената, но тоа не им помага многу ако не можат да ги поправат основите на копнената војна.

Поради зголемената зависност на светот од ГПС системите, воените сили инвестираат во опрема за попречување или фалсификување на ГПС сигналите, што ги спречува луѓето, возилата, бродовите и авионите да одредуваат прецизни локации. Дали е тоа една од стратегиите и во оваа војна?

ГПС испраќа две основни класи на сигнали – првиот е цивилен сигнал, кој има мала јачина, а во исто време лесно се меша бидејќи може да го попречи секој со многу евтина опрема. Тоа веќе се случи на воените вежби на НАТО. Познато е дека Русија ги попречувала цивилните ГПС сигнали за време на воените вежби на НАТО. Ова се случи и во Сирија.

Вториот е воениот сигнал, кој е шифриран и посилен. Не знаеме со сигурност дали Русите беа успешни во прекин на посилен воен сигнал. Мислам дека официјални американски извори изјавија дека воените GPS услуги не биле погодени за време на оваа војна. Од друга страна, Украинците, колку што знам, воопшто немаат пристап до воениот код сигнал за ГПС, туку само до цивилниот сигнал. Покрај американскиот ГПС систем, го обезбедуваат и рускиот систем ГЛОНАСС, кинескиот Беиду и европскиот Галилео.

Што мислите, како ќе се променат геополитичките односи во вселената, како сето ова ќе се одрази на вселенскиот сектор и вселенското истражување?
Мислам дека геополитичките односи нема значително да се променат. Војната, поради обемните санкции против Русија, само го забрзува професионалното падот и распадот на Русија, која веќе е во опаѓање. За Кина, таа ќе биде помалку корисен партнер, можеби и повеќе зависна, бидејќи ќе има помалку финансиски можности и помалку можности за реинвестирање во новата генерација на воздушни инженери, кои мора да ја заменат нејзината постара работна сила.

Не знам дали ова ќе биде последниот удар за Русија, но несомнено дополнително ги зголеми тешкотиите со кои веќе се соочи. Санкциите од 2014 година веќе силно го погодија рускиот високотехнолошки воздушно-вселенски сектор. Новите санкции го спречуваат и она малку што можеше да увезе од странство од 2014 година.

Последиците се видливи и на полето на вселенското истражување и науката. Многу вселенски истражувачки проекти беа доведени во прашање или одложени поради војната.

Многу европски проекти со Русија се откажани или суспендирани. Два сателити Галилео, на пример, неодамна беа лансирани со задоцнување со Руската унија од Француска Гвајана. Тоа е само доцнење, што ќе биде само забелешка во програмата Галилео во наредните години.

Големо разочарување за многу европски научни заедници е повторното одложување на Rover ExoMars, бидејќи тој веќе е одложен од 2020 година за септември оваа година. Следниот најран датум на лансирање е 2024 година, под претпоставка дека работите ќе се нормализираат со Русија или ќе успеат да ги заменат руските делови со неруски, што значително ќе ги зголеми трошоците на проектот. Дали ќе успеат за две години е друго прашање.

Евклид е уште една мисија која беше директно погодена. Во комерцијална смисла, значајно е и заминувањето на Русите од западниот или подобро кажано светскиот пазар за лансирање, бидејќи многу богати земји кои сакаат да пласираат сателити во вселената нема да сакаат да и дадат работа на руската држава.

Која земја бележи најголем пораст во вселената? Кина?
Да, Кина, која се модернизира и се шири преку границите. Имено, просторот е дел од една поширока економска и технолошка сила. Колку ќе се развива и прошири останува да видиме. Како и секоја земја, така и Кина има големи структурни тешкотии со кои ќе мора да се соочи, особено во демографската област. Како тоа ќе се одрази во економијата се уште не е познато. Но, Кина сега е сè уште втора по Соединетите Американски Држави во однос на повеќето вселенски способности. Други големи сили се Јапонија, Индија и Европа како целина. Сè уште се модернизира, специјализира и има способности во ниши области, иако Индија и Јапонија ги зголемуваат своите способности во повеќе области и сè повеќе инвестираат во исклучиво воени вселенски капацитети.

Сè повеќе земји одлучуваат да ги зајакнат или формираат вселенските воени сили. Франција неодамна формираше вселенска воена команда која работи во рамките на француските воздухопловни и вселенски сили. Соединетите држави формираа вселенски сили во 2019 година. Дали ова значи дека универзумот како простор на војна станува сè поважен?

На суптилен начин да. Гледаме како се појавуваат американските вселенски сили, истото важи и за Франција, па дури и за Австралија и Обединетото Кралство. Во војската се појавуваат нови структури. Ова сè уште не е голема промена во однос на опремата, воената доктрина или она што тие го прават во вселената. Но, долгорочно, може да има промени во политичката и воената култура на универзумот во рамките на Министерството за одбрана.

Во САД, експертите и воениот персонал од областа на вселената сега ќе можат да имаат попрестижна кариера преку формирање вселенски сили. Во американските воздухопловни сили, просторот беше запоставен, таму кариерата не беше толку престижна како кариерата на борбени пилоти или бомбардери. Сега како вселенски експерт можете да стигнете до врвот. Но, тоа е нешто што ќе почне сериозно да се менува дури за 10, 20, 30 години.

Во Австралија, Велика Британија и Франција, сега и во Германија, се појавија неколку различни вселенски специјализации. Затоа тие се свесни дека просторот е единствена работа и дека и на помалите земји им треба нивното знаење и искуство и професионална заедница. Дека не е само за Американците или Русите или Кинезите.

Во последните неколку години имаше и некои промени во ОК. Сега има директор за вселена во Министерството за одбрана, а имаме и нова вселенска команда на Обединетото Кралство. Ќе видиме какви промени навистина ќе успеат во следните неколку години.

Колкав дел од буџетот за одбрана на државата е наменет за воените сили во вселената?
Многу е тешко да се добијат сигурни податоци за потрошувачката на простор. Има само неколку тинк-тенкови кои собираат податоци за глобалната потрошувачка на вселената. Секогаш сум скептичен за таквите податоци, бидејќи тие се секогаш нецелосни, многу е тешко да се добијат сигурни информации од официјални извори или понекогаш се погрешно претставени.

Многу извештаи покажуваат цивилни вселенски трошоци или расходи за цивилни вселенски агенции. Сепак, цивилните вселенски агенции во вселената обично прават многу специфични работи – можеби вселенска наука, финансирање вселенски истражувања на универзитетите, јавни служби и слично. Ова не ги вклучува воените вселенски системи, услуги и објекти.

На пример, Владата на ОК троши само околу 400 милиони фунти годишно на Националната вселенска агенција. Сепак, таа издвојува неколку милијарди фунти за одбранбени системи поврзани со вселената, вклучително и нов сателитски комуникациски систем вреден пет милијарди фунти, кој не е вклучен во ниту еден вселенски буџет.

Во САД има толку многу работи во буџетот за одбраната поврзани со вселената што нема посебен буџет за тоа. Работите поврзани со вселената спаѓаат во различни буџети – за вселенски сили, за ракетна одбрана, нуклеарни сили, морнарица, воздушни сили… Се разбира, тука е црниот буџет на Пентагон и разузнавачката заедница, каде што обично има многу вселенски работи .

Уште потешко е ако ја погледнеме Кина – кога дава податоци, никој не знае што е, а што не е вклучено. Навистина е тешко да се добие соодветна компаративна основа за потрошувачка, дури и пред да се земе предвид паритетот на куповната моќ. Имено, рускиот и кинескиот одбранбен буџет се прилично мали во споредба со американскиот, а ако се мери во долари има повеќе пари.

Дали просторот како простор на војување ќе стане уште поважен со текот на времето?
Трендот на модернизација оди во една насока – сите современи воени сили стануваат сè позависни од вселенските системи. Иако тоа не мора да значи дека ќе биде повеќе или помалку одлучувачко во индивидуален конфликт. Се враќам на она што го кажав – просторот е важен, но не можеме да кажеме дека ќе биде најважен за одредена војна, бидејќи војните се различни. И би биле глупави да го игнорираат.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО