7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Врвот на метеорскиот дожд Персеиди е пред нас

НАЈЧИТАНО

Како и секое лето, така и оваа година е можно да се набљудува метеорскиот дожд Персеиди од Земјата. Ројот, кој инаку е активен од 17 јули до 24 август, својот врв го доживеа во ноќта на денешната сабота, а светлината на полната месечина и лошата временска прогноза на многу места ја расипаа глетката за оваа појава. Сепак, фотографите во Босна и Херцеговина беа каснати од Персеидите во фотографскиот објектив.

„Месечината всушност ќе биде многу светла и поради светлината што ќе се распрсне во атмосферата, набљудувањето на небото ќе биде доста нарушено. Ова значи дека послабите погледи сигурно нема да бидат видливи“, изјави за N1 пред неколку дена Игор Жиберна, претседател на астрономското друштво Орион.

Персеидите го добиле своето име по соѕвездието Персеј, од каде што очигледно доаѓа метеорскиот дожд. Ако пропорциите се удобни, можеме да видиме до 100 ѕвездички навечер.

Како изгледаше метеорскиот дожд Персеиди од босанската планина Ластавица (близу Зеница) можете да погледнете во фотогалеријата:

Ноќното небо исто така беше полно со интересни предмети. На пример, Луна беше интересна, иако во фазата на пинч, поради отсуството на сенки, нејзиното олеснување не беше толку добро видливо.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО