2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Во 2021 година државата потрошила 26,59 милијарди динари за истражување и развој

НАЈЧИТАНО

За истражување и развој во 2021 година се потрошени 26,59 милијарди динари буџетски пари, што е зголемување за 5,3 отсто во однос на 2020 година, објави Републичкиот завод за статистика, истакнувајќи дека учеството на овие средства е во бруто домашниот производ. проценти.

Најголем процент од буџетските средства за истражување и развој – 62,7 отсто се наменети за државниот сектор, додека високообразовниот сектор е на второ место со 22,8 отсто од вкупниот број.

Следи „странскиот сектор“ со 11,1 отсто, бизнис секторот со 2,1 отсто, додека 1,3 отсто од средствата се наменети за непрофитниот сектор.

Гледано според социо-економските цели, најголем дел од буџетските средства наменети за истражување и развој се потрошени за целта Општо подобрување на знаењето – Истражување и развој финансирано од општите средства на универзитетот, а 22,1 отсто од парите.

За целта Индустриско производство и технологија се потрошени 21,8 отсто, а најмалку за целта Истражување и експлоатација на вселената – вкупно 0,4 отсто.

Планираните средства за истражување и развој во буџетот за 2022 година (пред ребалансот на буџетот) изнесуваат 22,96 милијарди динари, се наведува во соопштението на Институтот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО