22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Во Хрватска повеќето трудници имаат над 30 години

НАЈЧИТАНО

Во хрватските породилишта минатата година имало 36.346 раѓања во кои се родени 36.991 дете, од кои 36.854 живородени, а 137 мртвородени, се наведува во извештајот на Хрватскиот завод за јавно здравје за 2021 година, пишува во петокот Јутарњи лист.

Извештајот потврдува и некои трендови во последните десет години, меѓу кои и фактот дека бремените жени стареат, дека има се повеќе породувања со царски рез и намалување на бројот на раѓања кај девојчињата помлади од 14 години.

Имено, 33,71 отсто од родилките биле на возраст од 30 до 34 години, а 20,05 отсто од нив биле на возраст од 35 до 39 години. 28,11 отсто од жените на возраст меѓу 25 и 29 години се породиле, а добрата вест е што имало само три породувања на возраст од 14 до 14 години. Продолжува да се намалува бројот на трудници помлади, кој лани изнесуваше 466, а пред пет години 752.

Експертите посочуваат дека зголемувањето на бројот на раѓања по 30-годишна возраст се поврзува со продолженото образование на жените, подоцна вработувањето, но и неможноста да се реши станбеното прашање и промените во општествените ставови за формирање семејство.

Загрижувачки е, сепак, што се помалку жени се одлучуваат да се породат на возраст која според биолошките и медицинските критериуми е оптимална за породување. Во исто време како што се зголемува возраста на првата бременост, се зголемува и бројот на парови кои бараат помош за медицински потпомогнато оплодување.

Возраста на трудниците особено се зголемува од 2016 година, додека во претходните години повеќето жени раѓале на возраст од 25 до 29 години. Еден од показателите за развојот на медицината се податоците за уделот на живородени мајки постари од 35 години во развиените земји, вклучително и во Хрватска. На пример, во 1995 година ова учество беше 9,16, а пред две години беше 23,58, слично како во Словенија, Чешка, Унгарија и Австрија.

Интересни се и податоците за медицинските прегледи на бремените жени, кои можат да имаат значително влијание врз текот и исходот на бременоста, а од кои евидентно е дека пандемијата на коронавирус имала значително влијание.

Имено, дури 587 родилки или 1,6 отсто од нив воопшто не ја контролирале бременоста, додека во 2020 година тој број бил за половина помал, односно 282 жени или 0,8 отсто од нив не присуствувале на прегледи. Од еден до три пати биле прегледани 519 трудници, но повеќето од нив, 71,5 отсто, сепак имале оптимален број прегледи. Најдобро е првиот преглед да биде пред осмата недела од бременоста, а лани тоа го направиле 67,4 отсто од трудниците.

Овој извештај на ХЗЈЗ го потврдува трендот на намалување на бројот на спонтани раѓања и зголемување на бројот на породувања со царски рез. Податоците покажуваат дека лани 25.719 жени се породиле спонтано, 1,5 отсто вакуумски, 4,6 отсто од породувањата биле „бреки“, а 10.016 или 27,6 отсто со царски рез, што е за еден отсто повеќе од претходната година, пишува новинарот. утрински весник на Горанка Јурешко.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО