16.2 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Во Уганда се пронајдени минерални резерви во вредност од 370 милијарди долари

НАЈЧИТАНО

Во Уганда се пронајдени минерални резерви во вредност од 370 милијарди долари
Ретки земјени елементи се пронајдени во регионот Бусога во Уганда, а нивната вредност се проценува на 370 милијарди долари.

На рударска конференција одржана во главниот град Кампала, беше објавено дека во земјата се откриени елементи на ретки земји како итриум, галиум и скандиум.

Големината на резервите, кои беа соопштени во јавноста на конференцијата, на која се собраа потенцијални инвеститори во рударската и помошната индустрија од различни земји, изнесува околу 300 милиони тони.

Рут Нанкабирва, министер за енергетика и минерален развој, рече дека Кина доминира на светскиот пазар во производството на елементи од ретка земја.

„Ова откритие ќе овозможи индустријализација на Уганда и ќе не стави во клучна позиција на меѓународната сцена“, рече Нанкабирва.

Наведувајќи дека тоа ќе овозможи одржливо истражување и работа на рудниците во Уганда, Нанкабирва рече дека работата ќе биде завршена до 2024 година и ќе започне екстракција на руда.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО