8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Во Србија регистрирани 40 случаи на мајмунски сипаници

НАЈЧИТАНО

Во периодот од 17 јуни, кога е регистриран првиот случај во Србија, до 21 септември 2022 година, регистрирани се 40 потврдени случаи на мајмунска сипаница кај мажи на возраст од 21 до 54 години, соопшти Институтот за јавно здравје на Србија. д-р Милан Јовановиќ Батут “.

Регистрираните случаи се од територијата на областите Белград (31), Јужнобачки (2), Сремски (2), Нишавски (2), Мачвански (2) и Јужнобански (1).

Според информациите од територијално надлежните заводи/институти за јавно здравје кои вршеле епидемиолошки истражувања, кај сите лица е развиена типична клиничка слика на болеста со развој на сипаници, треска и други симптоми и знаци на заразна болест. На три лица им требаше болничко лекување, а останатите се дома.

Заклучно со 4 септември 2022 година, според последниот објавен билтен на Светската здравствена организација, имало 52.996 лабораториски потврдени случаи и 18 смртни случаи поврзани со мајмунска сипаница во 102 земји или територии.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО