25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Во Србија растот на родените и падот на умрените во однос на лани

НАЈЧИТАНО

Во периодот јануари-мај 2022 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на живородени деца е зголемен за 2,2 отсто, а бројот на умрените за 7,3 отсто е намален, соопшти Републичкиот завод за статистика.

Во периодот јануари-мај годинава бројот на живородени е 24.171. Споредено со истиот период лани, кога бројот на живородени 23.656, има зголемување за 515 или 2,2 отсто.

Бројот на умрени лица во Србија во периодот јануари-мај 2022 година изнесува 52.602, а во однос на истиот период лани, кога бројот на умрените лица изнесуваше 56.719, има намалување за 4.117 или 7,3 отсто.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО