25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Во кои земји најчесто се „полетува“ километражата

НАЈЧИТАНО

Кога купувате половен автомобил, еден од најчестите начини на мамење е „симнување“ на километражата, што лажно ја крева продажната вредност на автомобилот.

Платформата со историја на carVertical се обиде да открие како стапката на измама варира од земја до земја. Истражувањето е спроведено врз основа на речиси 900.000 проверки на историјата на автомобилите извршени во 2021 година.

Апсолутен рекордер е Латвија, каде што повеќе од 24% од прегледаните возила ги промениле отчитувањата на километражата. Така, секој четврти купувач на половен автомобил во Летонија купува автомобил на кој му е „симната“ километражата.

Со многу подобри резултати не можат да се пофалат ниту останатите балтички земји, а единствена полоша од нив е Романија со 20%.

Хрватска спаѓа во групата земји во кои се Чешка и Словачка. Уделот на прегледани возила со интервенција во километражата бил околу 10 проценти. Тоа во пракса значи дека секој десетти купувач ќе купи автомобил со „отстранета“ километража, што значи дека ќе плати најмалку 25 отсто повеќе од неговата вистинска вредност.

Главните извори на половни автомобили за источноевропскиот пазар се Германија, Франција, Белгија, Холандија и Италија. Прекуграничните трансакции се најризични бидејќи тука најчесто се фалсификуваат отчитувањата на километражата. Тоа предизвикува економска штета од повеќе од девет милијарди евра годишно, и тоа само во Европа“, објаснува Матас Бузелис, раководител на Одделот за комуникации во CarVertical, пренесува Индекс.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО