26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Во ЕУ минатата година биле пријавени дури 52 нови видови на дрога

НАЈЧИТАНО

Агенцијата на ЕУ за дроги (EMCDDA) во вторникот го претстави Европскиот извештај за дроги за 2022 година „Трендови и развој“, во кој се вели дека употребата на дрога е зголемена поради високата достапност низ Европската унија и во некои случаи ги надминала нивоата пред пандемијата.

Според податоците за употребата на дрога, постојат знаци за враќање на нивоата пред пандемијата, а анализата на отпадните води открила зголемување на употребата на кокаин, крек, амфетамин и метамфетамин во некои градови на ЕУ помеѓу 2021 и 2022 година.

Големиот проблем на новите психоактивни супстанции
Голем проблем се и новите психоактивни супстанци, кои продолжуваат да се појавуваат во ЕУ еднаш неделно. Во текот на 2021 година за прв пат беа пријавени дури 52 нови видови лекови, со што вкупниот број се искачи на 880.

Во 2021 година, за прв пат беа пријавени шест нови синтетички опиоиди, шест синтетички катинони и 15 нови синтетички канабиноиди.

Тие наведуваат дека во 2020 година заплениле рекордни 6,9 тони разни видови дрога.

Што се однесува до канабисот, најпопуларната недозволена дрога во ЕУ, неговите производи стануваат се поразновидни поради појавата на екстракти, екстракти за јадење и CBD производи.

Тие додаваат дека политиката на ЕУ за канабис се менува и се зголемува опсегот на политиките за канабис, што вклучува контрола на нелегалната употреба и регулирање на канабисот за медицинска и друга употреба.

Според резултатите од 2020 година, затворени се повеќе од 350 лаборатории за производство на нелегални дроги, вклучително и погони за производство на кокаин, метамфетамин и катинон.

Во 2020 година во ЕУ беа запленети рекордни 213 тони кокаин, а уништени се 23 лаборатории.

Се проценува дека во 2020 година имало 5.800 смртни случаи од предозирање
Се предупредува дека има видливо зголемување на достапноста на амфетамините, а во 2020 година биле запленети 21 тон, а затворени 78 лаборатории. Извештајот укажа на зголемен број погони за производство на метамфетамин.
Извештајот, исто така, забележа дека купувањето на кас на мрежата Darknet опаѓа, а во 2021 година проценетиот приход падна на 30.000 евра дневно (во 2020 година беше еден милион евра дневно).

Извештајот, исто така, повикува на поголема потреба од зголемување на бројот на услуги за лекување на зависности и намалување на штетата во ЕУ за интравенозните корисници на дрога.

Се проценува дека имало еден милион високоризични корисници на опиоиди во ЕУ во 2020 година, а се наведува дека обезбедувањето третман сè уште е недоволно застапено во многу земји-членки.

Се проценува дека во 2020 година имало 5.800 смртни случаи од предозирање со дрога, а повеќето од нив биле поврзани со токсичноста на неколку видови лекови.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО