8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Во болницата во Целје малку се олабавени ограничувањата за посети

НАЈЧИТАНО

Болницата во Цеље од денеска благо ги намалува ограничувањата за посети на пациенти кои се на подолг период на лекување.

Почнувајќи од денеска, на сите пациенти кои се хоспитализирани повеќе од седум дена ќе им биде дозволено да ја посетуваат Општата болница Цеље два пати неделно, од 15 до 16 часот. Еден здрав посетител може да го посети пациентот, а посетата може да трае 15 минути. Денот на прием во болница се смета за прв ден на хоспитализација, информираат од болницата Целје.

Оваа промена не се однесува на посети на критично болни пациенти, деца кои сами се хоспитализирани и родилки. Тие мора да носат соодветно опремена хируршка или FFP2 заштитна маска во секое време кога се движат низ болницата и ги посетуваат пациентите. По пристигнувањето и заминувањето, посетителите мора да ги дезинфицираат рацете и да ги следат дополнителните упатства на медицинскиот персонал.

Каков е режимот за посети на одделни оддели:
Болнички одделение

Пациентите кои се хоспитализирани подолго од седум дена (почетокот се смета од денот на прием во СБ Целје) можат да имаат посети двапати неделно. Посетите се ограничени на еден (1) здрав возрасен дневно во времетраење од 15 минути, помеѓу 15 и 16 часот (почести посети се можни и по договор со лекар).

Во случај на хоспитализација пократка од седум дена, посетите на критично болни и пациенти на умирање се можни секој ден по проценка на лекарот. За сите други пациенти, посетите се по исклучок дозволени по претходен договор со лекарот.

Посетата можете да ја договорите телефонски со информации од собниот лекар, кој ќе ја запише посетата на температурниот лист на пациентот.

Одделенија за интензивна нега

Во одделенијата за интензивна терапија можни се посети секој ден од 15 до 16 часот по претходен договор со докторот. Посетата е ограничена на едно (1) здраво лице и на 15 минути (роднините треба да ги следат упатствата на одделот за интензивна нега).

Деца во одделението за деца и орли

Во детските одделенија со детето може постојано да присуствува еден од родителите или старателите, кој мора да биде здрав. Родителите или старателите по исклучок може да се сменат за време на хоспитализацијата во договор со персоналот на одделението.

За време на периодот на ограничување на посетата, децата кои се хоспитализирани сами можат да ги посетуваат и здрави родители или старатели истовремено. Посетите се можни секој ден од 14:00 до 18:00 часот и може да траат половина час.

Породилна болница

Татковците на новороденчињата можат да ги посетуваат мајките со своите новороденчиња секој ден помеѓу 15:30 и 16:00 часот. Посетата може да трае 15 минути.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО