4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Вообичаени се тумори на очните капаци, како да се разликува бенигно од малигно

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Очните капаци припаѓаат на помошните органи на окото, кои имаат улога да го одржуваат здравјето на окото и да го овозможат извршувањето на неговата функција, односно функцијата на видот. Поради интимната врска помеѓу очните капаци и окото, секое нарушување на функцијата или положбата на очните капаци негативно влијае на субјективната состојба на пациентот, објаснува за порталот N1 офталмологот Тамара Филиповиќ.

Според неа, туморите на очните капаци се многубројни и чести. Туморите можат да потекнуваат од сите видови ткиво во пределот на очните капаци и околната кожа.

„Туморите на очните капаци се израстоци кои можат да бидат бенигни или бенигни и малигни или малигни по природа. Нашиот дијагностички и терапевтски пристап зависи од природата на туморот. Без разлика дали се работи за бенигни или малигни тумори, важно е да се реагира навремено и веднаш да се посети офталмолог“, вели д-р Филиповиќ.
Таа додава дека бенигните тумори обично претставуваат само естетски проблем.

„Но, ако се големи или на незгодно место, можат да ја попречат функцијата на очните капаци, како и на самото око. И тогаш тие треба да бидат отстранети“, рече таа.

Д-р Филиповиќ истакнува дека најчести бенигни промени на кожата на очните капаци кај возрасните се папиломите.

„Можно е да се видат секој ден, дури и кај децата. Тие можат да бидат на широка или тесна основа со стебленца со карактеристична површина слична на малина. Покрај нив чести се и цистите, но и бенките“, вели нашиот соговорник.

Тој додава дека ксантелазмата се наслаги со жолтеникаво-бела боја кои се појавуваат на кожата на очните капаци, најчесто во внатрешниот агол на окото.

„Со текот на времето тие се зголемуваат и можат да се појават на повеќе места. Точната причина за ксантелазмата не е позната, но се претпоставува дека причината е зголемено ниво на маснотии во крвта. „Почесто ги среќаваме кај жените“, вели таа.

Кај децата најчести бенигни промени на очните капаци се хемангиомите и дермоидните цисти, истакнува д-р Филиповиќ за порталот N1.

Чмичак
Халација или како што е популарно попознато чмичак е воспалителна цистична промена на лојните жлезди во очните капаци. Често се јавува и кај возрасни и кај деца.

„Понекогаш, постарите луѓе имаат повторливи брадавици, што значи дека постојано се појавуваат повторно и повторно. Ова треба да предизвика сомнеж, бидејќи аденокарциномот, инаку малигнен тумор, може да изгледа како обична грутка, се развива во форма на безболен јазол под здрава кожа, внатре во структурите на очниот капак, од една од големите лојни жлезди. истакнува соговорникот.

Во вакви ситуации задолжителна е биопсија, односно земање примерок од самата промена, додава таа и објаснува дека биопсијата е краткотрајна хируршка интервенција која се изведува под локална анестезија, а примерокот се испраќа на патохистолошка анализа за да се утврди природата на самата промена.

„Малигните тумори имаат тенденција да го уништат нормалното ткиво на очните капаци и да прераснат во подлабоки структури, вклучувајќи го и самото око. „Таквите тумори можат да метастазираат во регионалните лимфни јазли или преку крвта метастазите да стигнат до далечните органи, како што се белите дробови или црниот дроб“, предупредува д-р Филиповиќ.

Еден од нив е карцином на базалните клетки, кој е бавно растечка, безболна нодуло-улцеративна лезија на кожата на очните капаци и горната половина на лицето, наведува таа.

„Доколку не се лекува навреме, овој рак ги зафаќа очните капаци, конјунктивата, очното јаболко, орбитата, синусите, носот и ендокранијата. „Третманот на базоцелуларен карцином подразбира хируршка ексцизија, односно отстранување на туморот во најрана можна фаза со задолжителен хистолошки преглед и редовни контроли по отстранувањето на туморот“, вели соговорникот на порталот N1.

Операција на очните капаци
Д-р Филиповиќ нагласува дека целта на операцијата на очните капаци, без разлика дали се работи за бенигни или малигни тумори, е отстранување на лезијата во целина, враќање на функционалноста и естетскиот ефект. Кај децата операцијата на очните капаци се изведува под општа анестезија, додека кај возрасните повеќето операции се изведуваат под локална анестезија.

Поголемиот дел од туморските промени се гледаат со голо око и обично не предизвикуваат болка, поради што посетата на лекар е одложена, па пациентите одат кај офталмолог во подоцнежните фази кога промените се големи и тешко се лекуваат. Затоа е важно навреме да се јавите кај офталмологот, односно веднаш штом пациентот забележи некаква промена на очните капаци, наведува таа.

„Еден од најчестите проблеми на очните капаци што го гледам во секојдневната пракса е вишокот кожа на горните очни капаци, кој може да го наруши нормалниот вид, но и да создаде непријатен функционален проблем. Зголеменото превиткување на вишокот кожа може да го турне горниот очен капак надолу, затскривајќи дел од видното поле или да ги турка трепките и да ги насочи кон површината на очното јаболко, предизвикувајќи трајна иритација на очите. Честопати моите пациенти ваквите потешкотии ги споредуваат со чувството на тежина на очите“, вели нашата соговорничка.

Тој додава дека операцијата на горниот очен капак или блефаропластиката вклучува отстранување на вишокот кожа од горните очни капаци, како и делумно отстранување на масното ткиво на очните капаци.

„Исто така, извртување и вртење на очните капаци често може да биде еден од проблемите со кои се соочуваат пациентите. Најчесто се јавува на долниот очен капак како резултат на нестабилност, поради истегнување на ткиво во текот на животот кај постарата популација, а поретко може да биде резултат на повреди или воспалителни заболувања“, посочува таа.

Препораката на офталмологот е да се грижи за здравјето на очните капаци за да се зачува функционалноста на окото, а со тоа и видот, вели д-р Тамара Филиповиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Испораката на Украина со ракети со долг дострел нема да ги промени воените цели на Русија

Дури и ако земјите и дадоа на Украина ракети со долг дострел, тоа нема да ги промени воените цели на Русија, изјави портпаролот на...

Што сакаш да кажеш, не можеш да стоиш на една нога 10 секунди?

Бразилските научници сугерираат дека овој едноставен тест за рамнотежа од 10 секунди треба да стане дел од рутинскиот здравствен преглед за постарите возрасни лица. Според...

Папата на миса во Конго: Положете го оружјето, прегрнете ја милоста

Папата ја започна проповедта изразувајќи ја својата радост што конечно може да дојде во таа земја и да биде меѓу народот на Конго, објави...
spot_img
spot_img
spot_img