4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Волците предизвикуваат се поголема штета во Националниот парк Триглав

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Претставниците на Националниот парк Триглав предупредуваат на се поголемиот проблем со големите животни во просторот на паркот. Имено, популацијата на мечката и волкот расте и се шири просторно и нанесуваат се повеќе штети особено на земјоделските активности, а се зајакнува и популацијата на рисот.

Управниот одбор на јавната установа национален парк Триглав (ТНП) на средината на својата редовна седница расправаше за актуелното прашање со големите животни во просторот на паркот. На средбата присуствуваа претставници од надлежните министерства, институти и институции од кои ТНП сака да учествува во ублажување на проблемите, бидејќи се зголемува бројот на штети предизвикани од волци.

Томаж Шкрбиншек од Факултетот за биотехнологија на Универзитетот во Љубљана објасни дека, слично како и насекаде во Европа, растот и просторната експанзија на популациите на мечки и волци се забележуваат и во словенечкиот алпски регион, кои се враќаат во областите во кои историски живееле. . Овој процес е особено брз кај волкот. Во последните години, на подрачјето на Јулијанските Алпи се забележани три репродуктивни групи и се очекува нивниот број да продолжи да расте во иднина.

Шкрбиншек посочи дека волкот мора да се сфати како постојан жител на Алпите, а не само како повремен гостин, а со предизвиците што неговото присуство ги претставува за луѓето што живеат таму мора интензивно да се соочуваат. Во меѓувреме, ширењето на мечката е значително побавно, а се засилува и популацијата на рисот.

Десет рисови, пет до десет кафени мечки и околу 20 волци моментално живеат во областа ТНП, рече Андреј Арих, раководител на одделот за заштита на природата во ТНП. Во исто време, тој го истакна актуелното прашање за конфликтните настани предизвикани од волците во паркот и поширокото алпско подрачје. Бројот на случаи на штети предизвикани во земјоделската дејност нагло се зголемува од 2019 година.

Околу 40 случаи на штета секоја година
Блаж Черне од Шумарскиот институт на Словенија објасни дека годишно се евидентираат приближно 40 случаи на штети предизвикани од големи животни и чакали во областа ТНП. Во две третини од случаите, причина е волкот, особено на крајбрежната страна, му се придружува шакалот, додека мечките предизвикуваат околу десетина од случаите на штета.

Докажлива проценета штета, која најмногу се јавува кај малото животно, во последната година изнесува приближно 15.000 евра за 123 животни. Голем проблем е и големиот број исчезнати животни кои не добиваат отштета. Сето ова води до напуштање на планинската пасење, предупреди Черне, кој очекува властите да донесат побрзи одлуки кога се справуваат со случаите на штети, исплатата на штетите и разгледувањето иницијативи за уништување.

Арих истакна дека тоа е проблем кој треба приоритетно да се реши: „Очекуваме дека сите сектори кои на кој било начин се поврзани со областа на управувањето со големите животни активно ќе пристапат кон ова и дека ќе се обидеме да најдеме некои навистина ефективни решенија за намалување на конфликтните настани“. Тој сака тие да се засилат затоа што, како што вели, се во маѓепсан круг на покажување со прст еден кон друг поради јурисдикцијата.

Затоа TNP сака активно учество на сите релевантни чинители со цел критички и објективно да се проценат последиците од присуството на големи животни врз напуштањето на традиционалните намени во Алпите и да се развијат и употребат ефективни мерки за намалување на опсегот на конфликтните настани.

Хуберт Поточник од Биотехнолошкиот факултет на Универзитетот во Љубљана објасни дека во моментов не постојат едноставни, високо ефективни методи за спречување на конфликти во алпските области со расфрлани планински пасишта. Тој оцени дека нивото на конфликти може да се намали преку комбинација на различни методи и соодветни средства за отплата на штетите. Меѓу утврдените мерки тој ги спомена употребата на електрични огради и електрични мрежи, овчарски кучиња, магариња и лами, физичка и механичка заштита како штали и пенкала, светлосни, хемиски и електронски средства за одвраќање и присуство на луѓе.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Испораката на Украина со ракети со долг дострел нема да ги промени воените цели на Русија

Дури и ако земјите и дадоа на Украина ракети со долг дострел, тоа нема да ги промени воените цели на Русија, изјави портпаролот на...

Што сакаш да кажеш, не можеш да стоиш на една нога 10 секунди?

Бразилските научници сугерираат дека овој едноставен тест за рамнотежа од 10 секунди треба да стане дел од рутинскиот здравствен преглед за постарите возрасни лица. Според...

Папата на миса во Конго: Положете го оружјето, прегрнете ја милоста

Папата ја започна проповедта изразувајќи ја својата радост што конечно може да дојде во таа земја и да биде меѓу народот на Конго, објави...
spot_img
spot_img
spot_img