16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Воздухопловните сили на САД го добија првото ласерско оружје за своите авиони

НАЈЧИТАНО

Првото воздушно ласерско оружје, Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE), добиено од американското воено воздухопловство, беше произведено од Lockheed Martin.

Воздухопловните сили на САД го добија своето прво ласерско оружје за борбени авиони, воена технологија која може да ја уништи електрониката на напаѓачката ракета, а истовремено укажува на можноста за развој на офанзивни способности воздух-земја.

Првото воздушно ласерско оружје Laser Advancements for Compact Environments (LANCE) од следната генерација е произведено од Lockheed Martin, а американското воено воздухопловство го доби уште во февруари, открива порталот The Warzone.

Според Локхид Мартин, LANCE има значително намалени димензии, односно сега е една шестина од големината на претходното ласерско оружје што компанијата го направи за американската војска. Покрај тоа, LANCE има и помали барања за моќност, што овозможува да се постави во трупот на борбен авион.

Иако максималната моќност на LANCE не е откриена, The Warzone претпоставува дека е помала од 100 киловати.

Доколку LANCE се покаже успешен во своите одбранбени цели, може да се развие и во разновидни офанзивни ласерски оружја, како што се оние што можат да се вклучат во беспилотни летала и авиони на подолги дострели, во споредба со таргетирање противвоздушни ракети со голема брзина од земја или воздух. .

Според Локхид Мартин, LANCE има значително намалени димензии, односно сега е една шестина од големината на претходното ласерско оружје што компанијата го направи за американската војска. Покрај тоа, LANCE има и помали барања за моќност, што овозможува да се постави во трупот на борбен авион.

Иако максималната моќност на LANCE не е откриена, The Warzone претпоставува дека е помала од 100 киловати.

Доколку LANCE се покаже успешен во своите одбранбени цели, може да се развие и во разновидни офанзивни ласерски оружја, како што се оние што можат да се вклучат во беспилотни летала и авиони на подолги дострели, во споредба со таргетирање противвоздушни ракети со голема брзина од земја или воздух. .

National Interest забележува дека ласерското оружје на борбените авиони ќе биде многу побрзо од ракетите воздух-воздух, бидејќи тие се движат со брзина на светлината, што овозможува многу побрзи напади. Ласерското оружје може да се програмира да уништува или само оневозможува и целосно оневозможува непријателски авион. Ласерското оружје е исто така способно да врши различни форми на оптички надзор.

Азија тајмс пишува дека проценетата моќ на LANCE може да значи дека ќе се користи како одбранбено оружје за онеспособување на ракетите воздух-воздух со оштетување на нивните чувствителни глави на трагачи.

Дали LANCE е добар за ракетна одбрана?
LANCE може да биде ефикасен против приближување на проектили воздух-воздух, но можеби не е погоден за ракетна одбрана, особено во светлината на растечката закана од кинеското и руското хиперсонично оружје, пишува Asia Times.

Покрај тоа, ласерското оружје мора да може да испорачува континуиран оган додека целта не биде успешно уништена.

Иако типот на авион што може да се распореди LANCE сè уште не е познат, концептуално Локхид Мартин го покажа оружјето инсталирано на борбен авион Ф-16, пишува Tech Time.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО