15.9 C
Ohrid
Friday, May 20, 2022

Возачи, внимавајте! Во Германија, ново правило за приоритет на премин

НАЈЧИТАНО

Германскиот сојузен суд на правдата донесе одлука за ново владеење на правото за правото на првенство на минување во Германија. Онаму каде што две сообраќајни ленти се спојуваат во една, возачите не треба да инсистираат на придобивките од минување.

„Нема редовен приоритет за една од двете претходни ленти“, одлучи Федералниот суд на правдата (BGH) за несреќата во Хамбург во 2018 година. Конкретно, возилото од десната страна нема првенство на минување – наместо тоа, важи „принципот на меѓусебно почитување“. Одлуката од март беше објавена во понеделникот во Карлсруе, пишува магазинот Феникс.

Во моментот на несреќата по коловозот се движеле автомобил и камион – автомобил на десната лента, камион на левата лента. Возачот на камионот свртел десно бидејќи не го видел автомобилот. Жената зад воланот претпостави дека таа има предност. И двете возила се оштетени. Случајот заврши на суд бидејќи сопственикот на автомобилот не сакаше да ја подели штетата.

Според пресудата на БГХ, не е виновен само возачот на камионот: за разлика од „стесната лента од едната страна“, бидејќи едната лента не завршува таму, „туку двете ленти се претвораат во една лента“. Ова води до „зголемена должност за грижа и внимание кон учесниците во сообраќајот кои се приближуваат до тесното грло во двете ленти“, пресуди судот.

Затоа, возачите мораа да се договорат кој прв смее да вози. „Доколку договорот не успее, тие се должни да отстапат место на друг во случај на сомневање. Значи, кој вози десно, а кој вози лево, воопшто не е важно “.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО