22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Воен аналитичар: Тајван е под блокада, не треба да се исклучи нападот на Кина

НАЈЧИТАНО

Воениот аналитичар Владо Радуловиќ за N1 го коментираше почетокот на најавените кинески воени вежби во шест региони околу Тајван. Вежбите кои вклучуваат употреба на боева муниција, а потоа Тајван одговори дека ќе ги зајакне своите способности за самоодбрана и тесно ќе се координира со Соединетите држави и истомислениците.

Радуловиќ вели дека ситуацијата на релација Кина-Тајван е крајно напната и дека претставува кулминација на неколкугодишните настани на релација Пекинг-Тајпеј.

„Ваквите односи меѓу Тајван и остатокот од Кина, ако се гледа како политика на една Кина меѓу Тајпеј и Пекинг, мислам дека тие се најзатегнати од средината на 1990-тите. година. Да ја кажеме вистината, ако се погледнат изјавите на кинеските претставници во изминатите неколку години, се чинеше дека е прашање на време кога тоа ќе се случи“, објасни Радуловиќ.

Исто така, Радуловиќ прави паралела меѓу она што се случи кога Русија започна агресија против Украина и дека истото сценарио не е исклучено и во случајот со Кина и Тајван бидејќи чекорите што се преземаат се исти. Овде Радуловиќ нагласува дека Цивилната одбрана на Тајван е во целосна готовност за можни воени напади.

„По сличен рецепт, Русија започна воени вежби и маневри на територијата на Руската Федерација на границата со Украина и на територијата на Белорусија. Кога цел свет предупреди дека ќе има напад на Украина, тие рекоа не, ние не вежбаме само во нашите граници, со нашите сојузници. Ми се чини дека слична реторика доаѓа од Кина. Дали вежбите може да се претворат во нешто што се нарекува потенцијален напад или Кина ќе се обиде да го врати Тајпеј може да биде едно од сценаријата“, рече Радуловиќ.

А каква е моменталната ситуација и колку всушност потезите на Кина влијаат на Тајван, односно на воените вежби кои моментално ги спроведуваат, тоа вака го прокоментира Радуловиќ.

„Тајван е во специфичен тип на поморска блокада, така што можеме делумно да разговараме и за воздушната блокада. Зошто мислам така? Ако се погледне северниот дел, тој е целосно блокиран поради воените маневри и излезот на таа поморска линија и јужниот дел, исто така правец југозапад-североисток“, посочи Радуловиќ.

Исто така, Радуловиќ рече дека во кинеско-тајванските односи не треба да се занемари улогата на Русија, која, како што наведува Радуловиќ, поради севкупните настани поради ситуацијата во Украина, сè повеќе го зајакнува партнерството и сојузништвото со Кина.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО