17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Воведена  делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште во периодот од 6 до 20 часот со цел да се спречат шумски пожари

НАЈЧИТАНО

Од денеска е воведена  делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште во периодот од 6 до 20 часот со цел да се спречат шумски пожари.

Делумната забрана за движење во шумаќе трае се до проценката дека е намален ризикот од појавана шумски пожари.

Забрана за движење во шумите и шумското земјиште не важи за Министерството за внатрешни работи, Шумската полиција, Центарот за управување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, Државниот инспекторат за шумарство и ловство, ЈП „Национални шуми“, субјектите што вршат шумскостопански активности, сеча, дотур и транспорт на дрво и дрвни сортименти, стручните служби на концесионерите на дивечот во ловиштата и лица коишто имаат писмено одобрени за движење во шумите.

Движењето за другите лица  ќе биде дозволено единствено со писмено одобрение издадено од подружниците на ЈП „Национални шуми“ – Скопје за подрачјето со кое стопанисуваат.

За непочитување на оваа забрана на физичките лица кои ќе бидат затекнати дека се движат во шума и шумско земјиште, согласно член 106 од Законот за шумите, ќе им биде изречена парична казна од 1500 до 2000 евра во денарска противвредност.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО