3.3 C
Ohrid
Friday, February 3, 2023

Внимавајте: Кога главоболката е причина за загриженост?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Имајќи ја предвид тенденцијата на нашиот народ да се „само-лекува“ и да се обраќа кон лекарите само како последно средство, важно е да се знаат ситуациите во кои, кога станува збор за главоболки, сепак треба да се консултирате со лекар во разумен рок.

Главоболките се во најголем број случаи, без разлика на интензитетот и времетраењето, бенигни – тие не се знак за сериозни болести кои го загрозуваат здравјето или животот. Меѓутоа, понекогаш главоболката е првиот, единствениот или водечки знак за посериозна болест.

Затоа е многу важно да се препознаат симптомите на главоболка, која може да е последица на сериозно заболување, а потоа навремено да се контактира лекар за адекватна дијагноза и третман. Меѓутоа, бидејќи постојат преку 200 видови на главоболки, од кои многу имаат симптоми кои се преклопуваат или едноставно се универзални, тоа не е секогаш „лесна работа“.

Ако се препознаете во еден од овие 12 описи на главоболка, не паничете, само бидете разумни и постапете одговорно кон вашето здравје.

1. Ненадејна, „надвор од целосно здравје“ главоболка со исклучителен интензитет
Овој тип на главоболка може да биде знак за спонтано крварење во внатрешноста на черепот поради пукање на аневризма, проширување на церебралниот крвен сад налик на вреќа. Доколку докторот се посомнева на пукната аневризма, ќе предложи итна дијагностика (скенер и ангиографија – снимање на крвните садови на мозокот), како и соодветен хируршки и конзервативен третман, пишува vita-maxima.org.

2. Главоболка која се појавува за прв пат во животот
Секоја „ново развиена“ главоболка, каква што не сте доживеале досега, бара консултација со лекар. Ова е особено точно за главоболки чија појава не може да се објасни, бидејќи не постојат предизвикувачки фактори како што се замор, стрес, повреди или било која друга состојба која евентуално би можела да биде поврзана со нејзиното појавување. Потоа останува на лекарите да ја проценат главоболката и да донесат одлука за можни дополнителни тестови и третман.

3. Главоболка која е значително различна по интензитет во споредба со главоболките кои обично ги имате
Секоја промена во карактеристиките на главоболките што пациентите веќе ги знаат бара одредена мерка на претпазливост. Претходно присутната тенденција кон главоболка не треба да биде погрешна, бидејќи промената на основните карактеристики на главоболката може да биде предизвикана од сериозни болести, како што се интракранијално крварење или тумори на мозокот.

4. Главоболка поврзана со други симптоми
Некои симптоми, поврзани со главоболка, јасно укажуваат на оштетување на мозокот, најчесто како резултат на тумор, крварење или инфаркт. Меѓу нив се: пречки во говорот, тешкотии при движење на раката или ногата, нарушувања на рамнотежата, оштетување на видот, конфузија или губење на меморијата. Потребна е консултација со лекар заради дополнителна дијагностика.

5. Главоболка придружена со треска, вкочанет врат, гадење и повраќање
Главоболката придружена со овие симптоми најчесто е знак за менингитис (воспаление на менингите), болест која бара итна дијагноза и третман.

6. Главоболка која покажува склоност кон постојано засилување во период од 24 часа
Практично секоја главоболка, без разлика на почетниот интензитет, има склоност да се „ослободува“ со текот на времето, или барем да не се засилува, односно да има фази со посилен и послаб интензитет во текот на нејзиното траење. Континуираното засилување на главоболката во период од неколку часа може да укаже на развој на интракранијален процес кој бара итна дијагноза и третман.

7. Главоболка која се јавува после повреда на главата
По повредите на главата, главоболката е релативно честа појава која не мора, а најчесто не е поврзана со посериозно оштетување на мозокот. Сепак, повредите на главата, дури и помали, понекогаш може да резултираат со посериозни оштетувања, како што се контузија на мозокот, фрактура на черепот или интракранијално крварење. Главоболката може да биде првиот знак за такви компликации. Поради оваа причина, секоја главоболка по повреда на главата бара претпазливост, па затоа се препорачува превентивна посета на лекар.

8. Исклучително силна главоболка „во“ едното око и околината, придружена со црвенило на окото
Оваа главоболка може да биде знак за васкуларна малформација (вродено нарушување на крвните садови на мозокот), како што е аневризма на каротидната артерија (една од главните артерии што го „храни“ мозокот) или каротидно-кавернозна фистула. Затоа е препорачливо да се консултирате со лекар.

9. Главоболка која првпат се појавува по 50-тата година од животот
Секоја главоболка која се појавува за прв пат подоцна во животот бара посебно внимание, бидејќи постои ризик да е предизвикана од соодветни болести, како што се крварење во мозокот, инфаркт на мозокот, тумори, воспаленија…

10. Главоболка која трае подолго од 72 часа
Одредени главоболки, како што е мигрената, траат и до 72 часа, а во ретки ситуации и подолго. Меѓутоа, секоја континуирана, долготрајна главоболка, која излегува од вообичаените рамки, секогаш бара дополнителна претпазливост, бидејќи таквата долготрајна болка ретко укажува на примарни главоболки, кои се болести сами по себе, туку напротив предизвикува сомнеж за секундарни главоболки, кои се симптом на некој друг, понекогаш и многу сериозна болест.

11. Главоболка која се влошува наутро
Тешки утрински главоболки, особено ако се придружени со чувство на гадење и нагон за повраќање, може да укажуваат на зголемување на интракранијалниот притисок, што може да биде резултат на тумор или други мозочни заболувања.

12. Честа главоболка, која не може адекватно да се контролира со вообичаени лекови против болки
Присуството на такви главоболки не мора да биде, а најчесто не е знак на некоја сериозна болест. Но, мора да се направи консултација со лекар за да се утврди типот на главоболка и да се препише адекватна терапија, која ќе ја стави болката под контрола.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

МВР гарантира безбедно чествување на 4 февруари

Министерството за внатрешни работи најостро ги демантира, како што наведува, лагите изнесени на еден портал дека за безбедноста во сабота ќе се грижат и...

Даниел Поповиќ откри која е Џули од познатата песна

Музичарот Даниел Поповиќ ја претставуваше Југославија на Евровизија во 1983 година во Минхен со песната „Џули“. Освои високо четврто место и песната стана хит....

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...
spot_img
spot_img
spot_img