25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Внатрешните растенија го намалуваат нивото на загаденост на воздухот во затворените простории за 20 проценти

НАЈЧИТАНО

Домашните растенија се сметаат за декорација во домовите или канцелариите, но доколку вашиот стан е полн со саксии, внимавајте дека тие помагаат и да се намали нивото на одредени загадувачи на воздухот во просторот каде што живеете.

Новата студија на научниците од Универзитетот во Бирмингем покажа дека домашните растенија можат да го намалат нивото на азот диоксид (NO2) за дури 20 отсто, што се смета за еден од најчестите загадувачи во урбаните средини, пишува Дејли Меил.

Индексот за квалитет на воздухот се базира на мерење на емисиите на честички (PM2,5 и PM10), озон (O3), азот диоксид (NO2), сулфур диоксид (SO2) и јаглерод моноксид (CO). Загадувањето од овие соединенија е карактеристично за атмосферата на урбаните средини.

И иако биолошкиот процес зад отстранувањето на азот диоксид од воздухот сè уште не е целосно разјаснет, истражувачите се надеваат дека нивното откритие ќе ги поттикне луѓето да ги полнат своите домови и канцеларии со повеќе растенија.

Во студијата спроведена во соработка со Кралското хортикултурно друштво (RHS), британскиот тим тестираше три вообичаени домашни растенија – spathiphyllum, едно од популарните зимзелени домашни растенија со бели цветови, миризлива вилинско коњче (Dracaena fragrans) и змија (Zamioculcas zamiifolia) позната како една) од најтврдите домашни растенија.

Секоја фабрика била оставена еден час од научниците во комора за тестирање која содржела нивоа на азот диоксид (NO2) слични на оние во канцеларија лоцирана покрај прометниот пат.

Резултатите од студијата покажаа дека сите три растенија можеа да отстранат приближно половина од количината на NO2 од комората за само еден час, без оглед на околината (светло или темно, влажни или суви услови).

Растенијата што ги избравме беа многу различни едни од други, но сите тие покажаа голема сличност кога станува збор за способноста да се отстрани NO2 од атмосферата“, рече др. Кристијан Пфранг, кој ја водел студијата.

„Забележавме разлики во ова и во нашите претходни истражувања, односно во начинот на кој домашните растенија апсорбираат јаглерод диоксид (CO2), кој силно зависи од факторите на животната средина како што се времето од денот (ноќ/ден) или количината на вода во почвата. “ рече тој..

Пет домашни растенија во помала канцеларија го намалуваат нивото на загадување за 20 проценти
За да ги стават своите наоди во контекст, истражувачите пресметале дека во слабо проветрена мала канцеларија со високо ниво на загаден воздух, пет домашни растенија го намалуваат нивото на NO2 за 20 проценти.

Но, на поголема површина ефектот на трите растенија би бил помал и би бил околу 3,5 отсто. Експертите велат дека сè уште не го разбираат целосно механизмот со кој растенијата користат за отстранување на NO2.

„Сметаме дека растенијата не го користат истиот процес како при апсорпција на јаглерод диоксид, кога CO2 се апсорбира преку стомите, ситни дупки во листовите“, објасни др. Пфранг.

„Дури и за време на долгите експерименти, не забележавме никакви индикации дека растенијата испуштале азот диоксид назад во атмосферата, така што претпоставуваме дека се одвива биолошки процес кој ја вклучува почвата од која расте растението, но не знаеме точно што е.”

Вдишувањето воздух со висока концентрација на NO2 може да ги иритира дишните патишта на човечкиот респираторен систем и може да биде особено штетно за лицата со респираторни заболувања, особено за оние кои страдаат од астма.

Покрај тоа што ја иритира слузницата на дишните патишта и резултира со воспаление, високото ниво на азот диоксид често влијае на влошувањето на астмата и развојот на ХОББ и доведува до симптоми како што се кашлање и отежнато дишење.

Децата и постарите лица имаат поголема веројатност да развијат респираторни инфекции, како и посилна реакција на алергени (секоја супстанција што предизвикува алергиска реакција, како што е поленот).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО