7.6 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

ВМРО-ДПМНЕ: Историја и Општество“ е сличен на бугарски учебник

НАЈЧИТАНО

Случајно или не, Концепцијата за основно образование ги изненади сите и не ги консултираше клучните институции и професионалци, туку само одредени таргет групи и одредени професионалци, реагира ВМРО-ДПМНЕ.

Но, навреме беше разоткриена и беше адекватно реагирано. Тогаш беше и укинат предметот Историја и беше заменат со предметот Општество, за под притисок на јавноста подоцна да го добие името Историја и општество кое случајно е многу слично со бугарскиот предмет Историја и цивилизации. Сѐ случајност до случајност или како што љуби еден од творците на Концепцијата да каже ‘сѐ е импровизација’“, се наведува во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Оттаму велат дека во нашиот образовен систем има многу импровизации кои се создале со појавата на некои ликови во образованието, а кулминирале со донесувањето на Концепцијата за основно образование без пред тоа Секторот за истражување во образованието од Бирото за развој на образованието да направи соодветно истражување.

Со дел од наставните содржини во 5 одделение има содржини кои наставниците од одделенска настава не се обучени да ги предаваат и истите досега ги предавал предметен наставник по Историја“, се наведува во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ во кое се додава дека „потрошените средства нема да се вратат, но вистински реформи ќе има, ама и одговорност ќе има!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО