7.6 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Владата на Косово ја одобри иницијативата за членство во Советот на Европа

НАЈЧИТАНО

Владата на Косово одржа електронска седница на која ја одобри иницијативата за членство во Советот на Европа.

„Советот на Европа е најстарата меѓувладина организација во Европа, чија главна цел е да обезбеди соработка и единство меѓу своите членки на полето на човековите права, демократијата и владеењето на правото“, се вели во соопштението на косовската влада.

„Човековите права и основните слободи се загарантирани со Уставот на Република Косово, кој ги вклучува конвенциите на Советот на Европа, вклучително и Универзалната декларација за човекови права и Европската конвенција за заштита на човековите права и основни слободи и нејзините протоколи“, додадена е изјавата.

Се наведува и дека „со одлуката донесена денеска Министерството за надворешни работи и дијаспора се обврзува да ги спроведе сите процедури за членство врз основа на важечката законска регулатива“.

Да потсетиме, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, синоќа во Брисел изјави дека Приштина денеска ќе поднесе барање за членство во Советот на Европа, додавајќи дека Србија на тоа ќе реагира политички.

„Ќе почнеме да реагираме политички, а тоа е нашиот однос. Ако некој мисли дека може да не уценува и да ја разбие Србија со притисок, нема да биде лесно како што замисливте“, нагласи тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО