27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Владата конечно одлучи: Пељешкиот мост ќе се вика – „Пељешки мост“

НАЈЧИТАНО

Мостот помеѓу градот Комарна на копното и градот Бријест на полуостровот Пељешац, со што ќе го поврзе крајниот југ со остатокот од земјата, и ќе премине по морски теснец широк 2140 метри, ќе се вика „Пељешки мост“ (“ Пељешачки мост“ на англиски јазик), одлучи владата на седницата во четвртокот.

„Пељешкиот мост преку морскиот теснец – Малиот камен канал, е долг 2404 метри, а името Пељешки Мост веќе е воспоставено кај граѓаните на Хрватска при подготовката и изградбата, поврзувајќи го името на локацијата, т.е. полуостровот. со транспортна структура која е клучна за поврзување на крајниот југ на Хрватска“, рече вицепремиерот и министер за море, транспорт и инфраструктура Олег Бутковиќ, објаснувајќи ја одлуката.

Бутковиќ: Едноставно, лесно за паметење, недвосмислено
Името е едноставно, лесно за паметење, недвосмислено и практично стана симбол на една исклучителна визија и на целиот проект наречен Патно поврзување со јужна Далмација, посочи тој.

Пељешкиот мост, нагласи Бутковиќ, е фасцинантна градба што претставува остварување на визијата за поврзана Хрватска, а неговата изградба означи важен чекор не само на патот кон подобро сообраќајно поврзување, туку и на новиот развој на Дубровник- округот Неретва.

„Пељешкиот мост е технички најголемиот мост во Хрватска и благодарение на неговата оригинална концепција и дизајнерска вредност што се спојува со заштитениот пејзаж, ќе најде место меѓу најзначајните европски градежни достигнувања на нашето време“, посочи тој.

За Дубровник, додаде тој, мостот значи подобра сообраќајна поврзаност, за туризмот во Пељешац, Корчула и на целиот југ од жупанијата, значи нов квалитет кој е незаменлив.

Со овој проект е постигнат значаен исчекор во однос на развојот на хрватската инфраструктура, чиј симбол повеќе од една деценија се препознава токму под името Пељешки мост, заклучи Бутковиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО