27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Вкупно 23 случаи на западнонилска треска во Србија

НАЈЧИТАНО

Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ соопшти дека во Србија досега се регистрирани 23 случаи на западнонилска треска и дека еден вознемирувачки случај може да се поврзе со оваа болест.

Како што е наведено, четири болни се регистрирани во Среднобанатскиот округ, пет во јужниот банат, три во јужнобачката област, едно во областа Срем и 10 на територијата на Белград.

Во соопштението се наведува дека инфекцијата со вирусот Западен Нил во Србија за првпат е официјално регистрирана на крајот на јули 2012 година, а од тогаш до 2021 година во Србија се регистрирани вкупно 1.050 случаи на треска.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО