15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Вистината за датумите на истекување на хранливата храна

НАЈЧИТАНО

За повеќето луѓе, малиот датум на храната служи како знак кога храната треба да се јаде, инаку да се фрли. Но верувањето дека храната магично се расипува веднаш по истекот на рокот е погрешно. Датумите на истекување се прилично тривијално одредени од производителите, па затоа треба да служат како добри упатства, а не како правило напишано во камен.

Кога ќе наидеме на некој производ во продавницата – од млеко до житарки или конзервиран грав – на него дефинитивно ќе има испишан рок на употреба. Повеќето луѓе мислат дека овој датум е апсолутен последен ден кога одредени видови храна сè уште се безбедни за јадење. Но, овој поим е погрешен.

„Многу потрошувачи навистина веруваат дека треба да ја фрлат храната по истекот на рокот, и дека ако не го сторат тоа, тие прекршуваат некое правило“, Дејна Гундерс, директорка на непрофитната организација ReFed, која се залага. за помалку отпадоци од храна во САД, изјави за Си-Ен-Ен.

Рокот на траење во Словенија го одредува производителот, лицето кое ја пакува храната или продавачот. И за производителите на храна, датумите на истекување често се заштита на брендот, а не спречување на безбедносниот ризик. Датумот на истекување се заснова на проценката на компанијата за тоа кога прехранбениот производ ќе има најдобар вкус; ако правилно ја проценат оваа временска рамка, поголема е веројатноста клиентите да одлучат повторно да купат.

Истечениот рок не е причина храната да оди во канта
Главната последица од таквото несистематско и нерегулирано означување се големите количини на потрошена храна.

Во Соединетите држави во 2019 година, несигурноста на датумите на истекување беше одговорна за околу 20 проценти од отпадот од храна во домаќинствата, според американската Администрација за храна и лекови (ФДА). Храната што ја фрламе често завршува во купишта компост, каде што дополнително придонесува за глобалното затоплување – се вели дека остатоците од храна предизвикуваат до осум проценти од глобалните емисии на стакленички гасови.

Храната, чии цени се повисоки секој ден, толку често завршува во канта, иако е сè уште совршено безбедна за јадење и исто толку корисна како и кога ја купувавме.

Многу конзервирана храна може да траат од една до дури пет години на полица ако се правилно сочувани. Под соодветни услови, оризот и сувите тестенини можат да траат околу две години. Но, правилата се разликуваат многу помеѓу производите. Додека сувите производи најверојатно нема да тргнат наопаку ако се надмине рокот на употреба, свежото месо може да се расипе дури и пред да истече датумот напишан на пакувањето. Причината е што фрижидерите во продавниците се главно поладни од нашите домашни фрижидери.

Што значат за нас датумите на истекување?
„Користете барем до“: означува храна која не се расипува од микробиолошка гледна точка. По овој рок не е доведена во прашање безбедноста на производот, туку квалитетот: храната почнува да го губи вкусот, текстурата, мирисот и хранливата вредност, но сепак се јаде. Такви производи се, на пример, разладена, замрзната, сушена и конзервирана храна (тестенини, ориз, растително масло, чоколадо…).

„Use by“: се однесува на расиплива храна како свежо месо и риба. По отворањето на таквата храна потребно е да се придржувате до упатствата на пакувањето како „чувај во фрижидер“ или „чувај на температура од 2-4 степени Целзиусови“, во спротивно храната побрзо ќе се расипе и може да се отруеш. Ако правилно сте ја замрзнале храната дома кратко време по купувањето, рокот на траење може да биде дури и подолг од наведеното, но повторно сите упатства како „замрзнете според датумот“, „користете до“, „извадете го од замрзнувачот веднаш пред употреба“ мора да се следи или „одмрзнете темелно пред употреба и употребете во рок од 24 часа“.

Понекогаш нашиот нос може да биде најдобар судија
За да се избегне фрлање храна, некои луѓе препорачуваат луѓето да се потпрат на своите сетила за да утврдат дали храната е безбедна за јадење. На почетокот на оваа година, британскиот малопродажен синџир Morrisons одлучи да го замени зборот „use by“ на своето млеко со „recommended use by“. Со ова таа ги поттикна клиентите сами да одлучат дали ќе го фрлат млекото или не, врз основа на изгледот и мирисот на млекото. Морисон им го понуди следното упатство на клиентите: ако млекото замрзнало или има кисело мирис, фрлете го. Ако изгледа нормално и нема мирис, можете да го јадете и по датумот напишан на пакувањето.

„Кога храната е толку лоша што не сакаме да ја јадеме, нашата одбрана работи многу добро“, изјави Гундерс за Си-Ен-Ен. „Ако храната не изгледа добро, ако не мириса добро, ако нема добар вкус… тогаш апсолутно не ја јадеме“, рече тој.

Минатиот октомври, како дел од напорите за намалување на отпадот од храна, малопродажниот синџир Хофер воведе и лого на производите од сопствен бренд, што информира дека производот често не треба да се фрла по истекот на рокот. Така, покрај рокот на употреба, некои намирници имаат лого „Истече ли рокот на употреба? Често е корисно подолго“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО