9.9 C
Ohrid
Tuesday, December 6, 2022

Високите температури го зголемуваат ризикот од ненадеен срцев удар

НАЈЧИТАНО

Фондацијата Хрватска Heart House ги предупредува граѓаните на бројните опасности од високите жештини за кардиоваскуларните пациенти, како и за здравата популација и ги повикува да гледаат едукативни видеа за реанимација за да спасат нечиј живот доколку во близина нема обучен персонал.

Високите температури го зголемуваат ризикот по здравјето – крвните садови се шират и крвниот притисок се менува, што може да предизвика слабост и несвестица. Потењето може да доведе до исцрпеност и топлотни грчеви, а дехидрација до згрутчување на крвта или тромбоза.

Прекумерното изложување на сонце може да предизвика топлотен удар кога покрај многу црвена и топла кожа се јавуваат главоболка, забрзано чукање на срцето, забрзано дишење, висока телесна температура и мачнина, што е многу опасна состојба дури и за здрави луѓе.rp.

Опасни се и наглите промени на температурата, па при ненадејно влегување во студено море или река, може да дојде до нагло стеснување на крвните садови на срцето, што може да предизвика миокарден инфаркт и да доведе до срцев удар.

Менаџерот на хрватската фондација „Харт хаус“, Давор Миличиќ, предупреди дека дури 80 отсто од ненадејните застанувања на срцето се случуваат надвор од болницата, а бидејќи секоја секунда е важна, неопходно е што поголем број граѓани да поминат обука за регулаторна регулација.

Срцевиот арест е состојба во која срцето престанува да пумпа крв, поради што телото е лишено од кислород и хранливи материи, а за неколку минути човекот умира.

Единствената процедура што може да го спречи ова е брзо да повикате итна медицинска помош и да започнете со реанимација. Раната реанимација и итна дефибрилација, во рок од 1-2 минути, се покажа како ефикасна мерка со висок процент на преживување на загрозените лица, објасни Миличиќ.

Членот на Управниот одбор на Фондацијата Ивана Портолан Пајиќ истакна дека ризикот по здравјето предизвикан од екстремните горештини може да се намали за граѓаните да не се изложуваат на жештина во периодот од 11 до 17 часот, да пијат доволно вода, да избегнуваат алкохол, кофеин и физички напор, консултирајте се со доктор за медикаментозна терапија, консумирајте лесна храна и мора да користите заштитен фактор, покривка за глава и лесна облека што дише.

Фондацијата се залага за воведување национална програма во која би се спроведувала едукација за CPR во образовните институции, со цел да се зголеми бројот на достапни дефибрилатори (AVD уреди) на јавни места, како и бројот на лаици кои знаат како да се оперираат, бидејќи тоа може да спречи голем број на смртни случаи поради ненадеен срцев удар.

Таа прикачи и две видеа за кардиопулмонална реанимација што граѓаните треба да ги гледаат – реанимација само со раце и реанимација со вештачко дишење и употреба на АВД, а повеќе информации има и на официјалната веб-страница.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО