22.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Високиот холестерол е растечка грижа за возрасните ширум светот

НАЈЧИТАНО

Високиот холестерол е растечка грижа за возрасните ширум светот. Ако не се лекува, може да предизвика големи здравствени компликации, поради што препознавањето на знаците и редовните прегледи се клучни за целокупната благосостојба.

Д-р Лаура Пурди, понуди совети на кој важен симптом на висок холестерол да се обрне внимание.

Што е холестерол и зошто е важен?
Д-р Пурди вели дека „холестеролот е вид на масна молекула која циркулира во крвотокот“.

Обично доаѓа од разградувањето на молекулите на маснотиите во процесот на варење, но некои луѓе може да имаат генетски или други состојби кои предизвикуваат нивните тела да задржуваат поголеми од просечните количини на холестерол во нивните крвни садови, пишува Eat This, Not That, пренесува Индекс. ч.

Таа продолжи да објасни дека постојат неколку различни видови на холестерол, а тие често се нарекуваат добар холестерол или лош холестерол.

„Добриот холестерол е уште еден термин за ХДЛ, што значи липопротеини со висока густина. Овој посебен вид на холестерол помага да се отстранат другите штетни видови на холестерол од телото. „ЛДЛ е кратенка за липопротеини со мала густина, тоа е еден вид лош холестерол кој треба да се контролира за да се спречи ризикот од кардиоваскуларни болести“, објаснува докторот.

Овој тип на холестерол може да придонесе за формирање на наслаги во артериите во нашето тело, што може да предизвика срцев удар и мозочен удар. Затоа е важно да се разберат разликите помеѓу двата вида холестерол, особено кога станува збор за долгорочно здравје.

Холестерол тумори на кожата
„Некои луѓе кои имаат висок холестерол ќе развијат ксантоми, плаки или мали тумори на холестерол кои можат да се видат во одредени делови од телото“, вели д-р Пурди.

Таа додава дека тие „Изгледаат како мали, восочни, жолтеникави испакнатини и многу често се гледаат под очите, но не се појавуваат по целото тело. Ксантомите се физичка манифестација на висок холестерол и луѓето кои имаат овие типови мали тумори на кожата треба да направат тест на крвта“.

Дебелината
Д-р Пурди вели дека „дебелината е многу стресна за телото и предизвикува неколку медицински состојби, вклучително и висок холестерол.

„Постои многу поголем процент на покачен холестерол кај луѓето со прекумерна тежина или дебели отколку кај луѓето кои не се. Тоа е случај дури и со децата и адолесцентите, не само со возрасните. Поради оваа причина, се препорачува возрасните, тинејџерите и децата со прекумерна телесна тежина или премногу висок БМИ да прават тестови на крвта како дел од нивниот годишен систематски преглед за да се утврди нивното ниво на холестерол“, додава таа.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО