24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Вирус за кој се смета дека е искорен е пронајден во канализација во Лондон

НАЈЧИТАНО

Британските здравствени власти, наводно, итно го испитале реткото откритие на вирусот на детска парализа во примероците од отпадните води во Лондон, што е потенцијален ризик за Велика Британија, која нема пријавен случај на болеста веќе две децении.

Бројни примероци од пречистителна станица во источен Лондон беа позитивни на полио вирусот добиен од детска парализа помеѓу февруари и мај, соопшти во средата Британската здравствена агенција (UKHSA).

Во моментов се утврдува дали вирусот се пренесува во заедницата, а информирана е и Светската здравствена организација (СЗО).

„Од NHS е побарано брзо да ги пријави сите сомнителни случаи во UKHSA, но досега нема пријавени или потврдени случаи“, рече Ванеса Салиба, епидемиолог во UKHSA, според CNBC.

Полио е редок вирус кој повремено може да предизвика сериозни болести, како што е парализа, кај луѓе кои не се целосно вакцинирани.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО