27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Вирусот на Западен Нил е регистриран во Србија. Кои се симптомите?

НАЈЧИТАНО

Вирусот на Западен Нил е регистриран кај комарците во три града во Србија: Белград, Пожаревац и Панчево.

„Институтот за биоциди потврди присуство на комарци позитивни на вирусот Западен Нил само на четири локации во Панчево, но и на повеќе локации во други градови. Резултатите од PCR анализите во лабораториите на институтот го потврдија присуството на геномот на вирусот Западен Нил, а првиот извештај пристигна на 22 јуни. Заразените комарци се наоѓаат на локации каде што има многу вода, главно каде што има застојани водни тела, како што се езера и бари, а на овие места се поставуваат замки. Така ќе бидат фатени илјадници комарци, па ќе се испитаат за да се види колкав е процентот на заразени“, изјави за Нова.рс Слаѓана Томиќ, епидемиолог од Центарот за превенција и контрола на болести при Заводот за јавно здравје во Панчево. .

Симптоми
Според веб-страницата на Институтот за јавно здравје, симптомите на треска се појавуваат од третиот до четиринаесеттиот ден по каснувањето на заразениот комарец, при што поголемиот дел од заразените немаат симптоми (асимптоматски) во 80 отсто од случаите, пишува Сити. Списание.

Лесна клиничка слика се јавува во 10-20 проценти од случаите со симптоми на вирусна инфекција:

Температура

Главоболка,

Замор и болки во телото,

Гадење,

Повраќање,

Повремено осип на кожата,

Отечени плунковни жлезди.

Може да се заразат сите возрасти, а најранливи се постарите и хронично болните.

Мал број пациенти развиваат компликации како што се менингитис – воспаление на менингите или енцефалитис – воспаление на мозокот, односно невроинвазивни форми на болеста.

Симптомите на невроинвазивната форма на болеста се:

Главоболка,

вкочанетост на вратот,

Дезориентација,

Кома, тремор, конвулзии,

Мускулна слабост и парализа.

Вирусот на Западен Нил може да остави и долгорочни последици кај пациентите (губење на меморијата, депресија, несоница).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО