17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Вирусен имунолог за ковид: Субваријантите добро го избегнуваат имунолошкиот одговор

НАЈЧИТАНО

Вирусен имунолог Илија Бризиќ беше гостин на Новиот ден и зборуваше за пандемијата на коронавирус и новите подвидови на ковид.

Бризиќ наведува дека вирусот многу добро се прилагодува и дека континуирано се создаваат „подваријанти кои континуирано го избегнуваат имунолошкиот одговор добиен со болест или вакцинација“.

„Вирусот ќе продолжи да се шири, тоа е сигурно, и тоа го гледаме со појавата на нови подваријанти“, додаде тој.

Тој вели дека се уште не сме ги постигнале целите во однос на вакцинацијата и дека е пожелно да се вакцинираат оние кои не го постигнале.

„Тоа може да се случи. Никој не може да избега од овој вирус, оние кои успеале да го избегнат досега, во одреден момент ќе ги стигнат. Вирусот е таков што многу успешно се шири кај населението“, изјави Бризиќ, додавајќи дека бројките се секако поголеми од официјалните, затоа што некои кои стекнале имунитет сега имаат асимптоматска инфекција.

Тој додава дека вакцините го спречуваат развојот на потешките облици на болеста.

„Што се однесува до новите варијанти, тие се шират многу подобро од претходните, досега беше правило за секоја нова варијанта, така и за овие нови. Добиените подваријанти се шират подобро од оригиналниот омикрон“, рече Бризиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО