9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Вежби за циркулација на вратот: Потребни се само 15 минути, веднаш ќе се чувствувате подобро

НАЈЧИТАНО

Долготрајното поминување време во неправилни позиции, исто така, може да предизвика тешкотии со циркулацијата на вратот. Вежбите за циркулација на вратот можат да помогнат во ова, што може да ги намали или целосно да ги спречи непријатните и болни симптоми

Денешниот седентарен начин на живот е вистински убиец за нашиот ‘рбет. Сè поголем број луѓе поминуваат повеќе од шест часа дневно во седечка положба, што може да има катастрофални последици по нашето здравје. Најчест и најјасен симптом е болката во вратот и ‘рбетот, која може да се појави и од други причини.

Меѓутоа, продолженото трошење време во неправилни позиции може да предизвика и тешкотии со циркулацијата на вратот. Во тоа можат да помогнат вежбите за циркулација на вратот, кои можат да ги намалат или целосно да ги прекинат непријатните и болни симптоми.

Симптоми на проблеми со циркулацијата на вратот

Лошата и отежната циркулација во вратот може да биде сериозен проблем. Циркулаторниот систем низ нашето тело носи крв, кислород и сите важни хранливи материи потребни за нашето тело да функционира добро. Добрата циркулација низ телото го подобрува имунитетот и му овозможува на телото побрзо и подобро да се бори против болеста. Кислородот е исклучително неопходен во нашето тело за работата на сите органи, особено на мозокот.

Луѓето кои седат цел ден и не прават вежби за циркулација на вратот може да имаат потешкотии и различни симптоми.

Ова се најчестите симптоми на проблеми со цервикалната циркулација:

– сува коса

– губење на косата

– висок крвен притисок

– вртоглавица

– главоболки

– болка во главата и вратот на допир

– трнење на рацете и нозете

– чувство на студ во рацете

– губење на силата во рацете

– болка во рамото

Причините за нарушена циркулација може да се решат со вежби за циркулација на вратот, но понекогаш тоа е поголем проблем. Причини за слаба циркулација во вратот може да бидат повреди на вратот, цервикален синдром или синдром на цервикален ‘рбет, цервикобрахијален синдром кој предизвикува болка во долниот дел на цервикалниот ‘рбет и цервикоцефаличен синдром.

Цервикален синдром или синдром на цервикален ‘рбет предизвикува болка во задниот дел на главата и вратот, а истата може да се прошири и на рамената и рацете. Во овој синдром, мускулите се болни и вкочанети. Цервикобрахијалниот синдром предизвикува болка во долниот дел на цервикалниот ‘рбет што се шири до рамениците сè до прстите на нозете. Со овој синдром можно е трнење во рацете или чувство на студенило во рацете. Зголемената чувствителност на допир исто така може да биде еден од симптомите. Цервикоцефаличниот синдром предизвикува главоболки, гадење и повраќање. Проблемите со видот и слухот, како што се искри во очите и тинитус, не се невообичаени.

Вежбите за циркулација на вратот можат да помогнат да се намалат симптомите на овие синдроми. Меѓутоа, ако искусите некои претходни симптоми, најдобро е прво да се консултирате со вашиот лекар кој ќе ве упати за дополнителни тестови. Само со правилна дијагноза можеме да се лекуваме правилно.

Вежби за циркулација на вратот
Кога изведувате вежби за циркулација на вратот, треба да започнете со нежно истегнување на вратот, рацете и рамената. Вежбите за истегнување помагаат да се зголеми опсегот на движења и да се подобри циркулацијата на целиот врат и неговата мускулатура. Тие не треба да се изведуваат нагло или насилно, особено ако чувствувате болка или отпор. Затегнувањето е добро и пожелно, но без болка.

Најдобро би било да ги вклучите дневните вежби за циркулација на вратот во вашата рутина и да започнете со нив рано наутро, особено откако ќе се чувствувате напнати по цел ден на работа. За почеток, не станувајте од кревет без барем малку истегнување. Додека сеуште лежите, можете да ги кренете рацете и да го истегнете целото тело, а потоа во седечка положба на креветот, истегнете ги рацете, вртете го торзото и вратот неколку пати. Така ќе ја подобрите циркулацијата од почетокот на денот.

Подолу се дадени неколку вежби за циркулација на вратот.

1. Лесно истегнување на вратот
За почеток, удобно седнете во седечка положба и застанете исправено. Потоа ќе ја свртите главата во сите правци, но полека. Започнете со обидот да го допрете рамото со брадата како да сакате да ја свртите главата наназад. Држете во таа положба околу 30 секунди, а потоа повторете на другата страна.

Потоа свиткајте ја главата кон рамото така што ќе изгледа како увото да сака да го допре рамото. Држете неколку секунди, а потоа повторете го истото од другата страна.

Турнете ја главата кон градите како да ја туркате брадата кон градите. Со оваа вежба може да почувствувате малку вртоглавица. Ако е така, тогаш прекинете ја оваа вежба или само навалете ја главата малку напред. Можете да си помогнете и со рацете кои нежно ќе ги ставите на задниот дел од главата и на тој начин нежно ќе ја турнете главата надолу.

Следниот ред е навалување на главата назад. За луѓето кои седат долго време во текот на денот, ова движење може да биде потешко да се изведе. Помогнете си со дланките што ќе ги ставите на брадата и потоа нежно турнете ја главата наназад. Исто така, можно е да почувствувате вртоглавица со ова движење, во тој случај веднаш престанете да вежбате.

Со овие вежби за циркулација на вратот, можете да го зголемите притисокот со свои раце, но тоа нема да биде неопходно за почеток. Исто така, наместо да држите неколку десетици секунди, можете 10 пати да ја свртите главата во сите правци. Направете го ова внимателно и полека и на крајот обидете се да ја свртите главата во круг во двете насоки.

2. Истегнување на сечилата
Околните мускули како што се рамената, рамената и рацете исто така играат важна улога во мобилноста на вратот и циркулацијата на вратот. Затоа, пробајте ја вежбата за цервикална циркулација истегнувајќи ја леваторната ниска скапула. Оваа вежба изгледа како да го држите лопатката на истата страна со едната рака така што лактот е свртен кон таванот.

Фатете го лактот со другата рака и нанесете лесен притисок надолу. Ако чувствувате болка престанете. Повторете со другата рака.

3. Туркајте ги рамената
Покрај вратот, потребно е проширување на градите за подобра циркулација. Ова го правите со притискање на дланка на дланка пред прстот, без да ги поместувате на едната или на другата страна. Држете ги лактите испружени и турнете ги рамената надолу и назад. Држете лесно и потоа опуштете се.

Во иста положба, штипнете ги прстите на двете раце, а потоа турнете ги рамената надолу и назад. Затегнете ги мускулите на рацете како да сакате да ги разделите рацете и држете ги лактите испружени. Држете неколку секунди, а потоа опуштете се и повторете.

4. Подигнување на рамената
Додека седите исправено, кренете ги рамената кон ушите. Во ова движење, држете ја главата во права положба без да се движите. Кога ќе ги подигнете рамената, држете ги малку и потоа опуштете се. Повторете 10 пати.

5. Релаксација на градите
Одлична вежба за циркулација на вратот е истегнување и опуштање на градите. Во седечка положба, застанете исправено и испреплете ги прстите на грбот и истегнете ги лактите. Во оваа положба, оддалечете ги рацете од грбот колку што можете повеќе и ако можете, подигнете ги малку нагоре без да ги пуштате прстите. Држете неколку секунди.

Оваа вежба ги опушта градите и го активира грбот, што дополнително ги олеснува мускулите на вратот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО