4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Вакцината против ХПВ годинава е достапна за децата од петто одделение

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Вакцинирањето на децата против ХПВ почнува од оваа година во порана возраст, веќе од 5-то одделение во основните училишта, за разлика од досега кога децата беа поканети само во 8-мо одделение, најави во вторник кампањата „Биди мРАК родител“.

Како дел од кампањата „Биди мРАК родител“, се повикуваат родителите да ги вакцинираат своите деца против ХПВ, која е достапна за децата во сите четири „повисоки“ одделенија од основните училишта почнувајќи од оваа година.

„Значи, ќе бидат поканети деца во 5, 6, 7 и 8 одд. Покрај превентивните активности во училишната медицина, ќе се овозможи и вакцинација против ХПВ“, изјави Марија Посавец, претседател на Хрватското друштво за училишна и универзитетска медицина.
Јавната здравствена и едукативна кампања „Биди мРАК родител“ е насочена кон превенција и заштита од рак, односно ХПВ.

Марко Гангур, националниот координатор на проектот, истакна дека целта на кампањата е да се едуцира јавноста и да се апелира до родителите кои одлучуваат дали нивните деца ќе се вакцинираат против рак.

ХПВ е причина за дури шест видови на рак. Ова покажува дека постои вакцина против ракот, и дека е важна за двата пола.

„Исклучително е важно да се вакцинираат и девојчињата и момчињата, бидејќи инфекцијата предизвикана од ХПВ не е исклучиво резервирана за женскиот пол, туку може да се разболат и млади мажи, односно мажи. Само со вакцинирање на двата пола можеме да се заштитиме од развој на предстадиум и инвазивни карциноми во староста“, изјави Неда Ференчиќ Врбан, секретар на Лигата на ракот.

„Според последните податоци, во учебната 2021/2022 година против ХПВ се вакцинирани 44 отсто од девојчињата и 25 отсто од момчињата во осмо одделение“, изјави Ивана Павиќ Шиметин, заменик директор на ХЗЈЗ.

Во споредба со многу други стратегии за превенција од рак, како што се контролата на тутунот, намалувањето на потрошувачката на алкохол, зголемувањето на физичката активност или борбата против дебелината, вакцинацијата против ХПВ има моментален позитивен ефект врз здравјето.

Неодамна беа објавени резултатите од следењето на 1,5 милиони девојчиња во Шведска во текот на 15 години, каде што е докажано дека девојчињата кои биле вакцинирани на порана возраст, од 10 до 17 години, биле заштитени од рак во речиси 90 проценти од случаите. За разлика од оние кои не биле вакцинирани, се наведува во соопштението.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Испораката на Украина со ракети со долг дострел нема да ги промени воените цели на Русија

Дури и ако земјите и дадоа на Украина ракети со долг дострел, тоа нема да ги промени воените цели на Русија, изјави портпаролот на...

Што сакаш да кажеш, не можеш да стоиш на една нога 10 секунди?

Бразилските научници сугерираат дека овој едноставен тест за рамнотежа од 10 секунди треба да стане дел од рутинскиот здравствен преглед за постарите возрасни лица. Според...

Папата на миса во Конго: Положете го оружјето, прегрнете ја милоста

Папата ја започна проповедта изразувајќи ја својата радост што конечно може да дојде во таа земја и да биде меѓу народот на Конго, објави...
spot_img
spot_img
spot_img