28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Важни информации за случаи на хепатитис кај деца регистрирани во СЗО

НАЈЧИТАНО

Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО) од 4 мај 2022 година, најмалку 228 случаи на хепатитис (воспаление на ткиво на црниот дроб) кај деца се пријавени во дваесет земји во светот, според информациите објавени од официјални здравствени институции. Завод за здравје и безбедност на храна Зеница.

Податоци од Европа и САД
Кога станува збор за нашето соседство, во Србија во моментов се истражува еден случај за кој постои сомнеж дека дете има ваков вид на болест. За среќа, во Босна и Херцеговина се уште не се откриени случаи на акутен хепатитис.

Во Соединетите Американски Држави (САД), Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) истражува 109 случаи на педијатриски хепатитис од непозната причина, објави Агенцијата за јавно здравје на 6 мај годинава.

Необјаснет тип на хепатитис е забележан кај деца на возраст од еден месец до 16 години, но повеќето случаи се забележани кај лица под 10 години, особено кај лица под пет години. Важно е да се истакне дека огромното мнозинство деца претходно биле здрави.

Од INZ посочуваат дека аденовирусот се смета за еден од можните причинители на болеста. Во техничкиот извештај објавен на 6 мај 2022 година, Британската агенција за здравствена безбедност наведе дека од 163 пријавени педијатриски случаи на хепатитис во Велика Британија, 126 биле тестирани за аденовирус, а 72 отсто биле позитивни.

Повеќе од половина од случаите истражени во Соединетите држави, исто така, биле позитивни на аденовирус, според извештајот на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Истражувачите се согласуваат дека хепатитис А, Б, Ц, Д или Е – вируси кои почесто предизвикуваат акутен хепатитис – не се виновни во овие случаи.

„Симптомите на хепатитис се широко распространети и се преклопуваат со многу заеднички болести. Дете со хепатитис може да има треска, замор, болки во зглобовите или мускулите, губење апетит или гадење, дијареа и повраќање“, посочува доц.др. Нино Хасаница, раководител на Училишната хигиена на ИНЗ.

Децата, исто така, може да имаат абдоминална болка или осетливост, особено во горниот десен дел на стомакот. Некои деца може да имаат потемна урина или бледа или глинена столица. Жолтица, жолтица на кожата или жолтица на инаку белиот дел од очите, е карактеристичен знак за хепатитис – иако е можно да има значително воспаление на црниот дроб без знаци на жолтица. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) издаде здравствено предупредување со кое ги информира лекарите да бидат внимателни и да ја следат појавата на слични случаи.

Препораки
Тековните препораки се да се преземат стандардни мерки на претпазливост за да се спречат вирусни инфекции, вклучително и темелно миење на рацете, покривање на устата при кашлање и кивање, не допирање на очите, носот и устата и избегнување контакт со болни луѓе, рече Хасаница.

Внимавајте на симптомите како дијареа или повраќање и на бојата на кожата и белките на очите – доколку има знаци на жолтица, кожата и белките на очите пожолтуваат и во тој случај веднаш побарајте лекарска помош. Децата со симптоми како повраќање и дијареа треба да останат дома и да не се враќаат на училиште или во градинка до 48 часа по престанокот на симптомите, велат од ИНЗ.

Заводот за здравје и безбедност на храна Зеница и другите овластени здравствени установи од областите на дејност ќе ја следат епидемиолошката состојба и соодветно ќе спроведуваат мерки.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО