28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Броење калории: Водич за брзо губење на тежината со овој едноставен метод

НАЈЧИТАНО

Броење калории: Водич за брзо губење на тежината со овој едноставен метод
Постојат многу диети кои гарантираат брзо слабеење, но има и неколку различни методи кои нудат исто решение.

Еден од нив е броење калории и мерење на храната и достигнување калориски дефицит, односно внесување на помалку калории од потребното. Ова е еден од подобрите начини за слабеење бидејќи има контрола врз бројот на калории што ги внесувате.

Што се калории?
Калоријата е мерна единица за енергија и се користи за мерење на енергетската содржина на храната и пијалоците. Важна улога играат калориите што ги внесува телото. Се користат за основни функции како што се дишење и размислување, но и за секојдневни активности како одење, јадење и извршување на различни задачи во текот на денот. Вишокот калории се складираат во телото како маснотии, односно, ако се трошат повеќе калории од потрошените дневно, доаѓа до вишок на калории и на крајот зголемување на телесната тежина. Ова може да се спречи со едноставно броење калории, внесување помалку калории и физичка активност.

Зошто е добро броењето калории?
Броењето калории е одлично за сите кои сакаат да ослабат. За да се олесни овој процес, на интернет постојат неколку калкулатори кои лесно можат да пресметаат колку дневен внес на калории треба да биде кога човек сака да ослабне. Пресметката се прави врз основа на пол, возраст, висина, тежина и физичка активност на личноста. Така, бројот на потрошени калории за да се постигне дефицит ќе се разликува помеѓу жените и мажите, а разликата ќе биде физичката активност и другите параметри.

Жената која повремено е физички активна и има 26 до 50 години треба да внесува околу 2.000 калории дневно за да ја одржи својата тежина, а 1.500 калории ако сака да ослабне. Кај мажите, бројот на калории е малку поголем. Така, маж во иста возраст треба да внесува 2.600 калории дневно за да ја одржи тежината и 2.100 калории за да изгуби тежина.

Како се бројат калориите?
Калориите се бројат за да се мери храната што ја јаде човек. Важно е да ја мерите храната сирова, во порциите што планирате да ги консумирате. За да знаете која храна содржи колку калории, може да им помогнете на различни бесплатни апликации кои можат да се инсталираат на паметен телефон. Потребно е да ја измерите количината на оброци и да внесете во апликацијата за каква храна и количина станува збор, а потоа ќе ја добиете количината на калории за горенаведеното. Истото треба да се повторува за секој оброк во денот.

Некои производи на пакувањето ќе имаат означен број на калории по порција, но тоа треба да се земе со претпазливост бидејќи не се секогаш точно напишани сите вредности. Важно е да го вклучите секој оброк и неговите количини во броењето калории, вклучително и грицките, газираните сокови и алкохолот.

Покрај броењето на калориите на целата храна што ја јадете, важно е да консумирате храна богата со хранливи материи. Така, 100 грама брокула ќе имаат поинакво значење за организмот од истото количество чоколадо. Покрај тоа, вежбањето за согорување на вишокот калории може да ви помогне да изгубите тежина.

Како да го олесните мерењето на храната?
За да не ја мерите храната секој пат посебно, постојат неколку алатки кои го олеснуваат процесот. На пример, запишете го калорискиот број на едно овошје за да ги знаете овие информации за секој пат, секогаш користејќи ја истата вага или контејнери за храна што биле измерени еднаш за да не мора да ги мерите секој пат подоцна. Може да помогнат и етикети на чаши или контејнери со веќе нацртани мерки, па секогаш се става иста количина на храна. Исто така, со текот на времето веќе ќе знаете колку грама содржи секоја мерка, а потоа останува само да побарате мала помош за калориите во апликацијата. По одреден период и овој дел ќе стане полесен и автоматизиран.

Што да барате кога броите калории?
Посебно внимание при броењето на калориите мора да се посвети на бројот на калории и внимавајте да не внесувате премногу малку калории дневно бидејќи тоа може значително да влијае на телото. Така кај жените може да дојде до отсуство на менструација, како и хормонални пореметувања, но и нарушувања во исхраната. Исто така, на бремените и на доилките не им се препорачува да консумираат помалку од 1.800 калории дневно, додека на професионалните спортисти ќе им треба малку поголем дневен внес на калории од другите луѓе.

Заклучок
Броењето калории е еден од најбезбедните начини за одржување или слабеење. Потребно е да ја преземете апликацијата во која можете да видите колку калории има секоја храна и да ја измерите сировата храна пред консумација. Иако изгледа комплицирано, овој метод со текот на времето станува дел од рутината, а доколку се користи правилно може да ослабне.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО