14.3 C
Ohrid
Friday, October 7, 2022

Британска канцеларија за интелектуална сопственост: Машините не можат да патентираат пронајдоци

НАЈЧИТАНО

Британската канцеларија за интелектуална сопственост одлучи дека системите за вештачка интелигенција засега не можат да патентираат пронајдоци.

Според Би-Би-Си, патентите ја пренесуваат сопственоста на новиот изум на неговиот творец.
Многу експерти се сомневаат дека вештачката интелигенција моментално е способна да измисли изум без човечка помош.

Сегашниот закон во Британија им дозволува на луѓето само да патентираат пронајдоци направени со помош на вештачка интелигенција.

Минатата година, Апелациониот суд донесе пресуда против Стивен Талер, кој тврдеше дека неговиот систем за вештачка интелигенција Дабус треба да биде признат како пронаоѓач во две патентни пријави.

Судиите одлучија дека права може да има само човек, а не машина и дека патентот е законско право што може да му се даде само на човечко суштество.

За разлика од британскиот суд, во јули 2021 година, австралискиот суд одлучи дека системите за вештачка интелигенција можат да бидат препознаени како пронаоѓачи за патентни цели, а неколку дена претходно и Јужна Африка донесе слична одлука.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО