15.9 C
Ohrid
Friday, May 20, 2022

Британската организација ги повика луѓето да не косат тревници еден месец

НАЈЧИТАНО

Британската хуманитарна организација за заштита на природата Plantlife ги повика луѓето да ги остават своите косилки во барака еден месец и наместо тоа да остават диви цвеќиња да растат и да цветаат, јавува Би-Би-Си.

Тие исто така бараат од Британците да ги избројат цвеќињата што растат и да го снимат како дел од акцијата што организацијата ја спроведува. Од организацијата велат дека оставањето неисечена трева ќе создаде живеалиште од кое ќе имаат корист пчелите и другите инсекти.

Тие тврдат дека пасиштата би можеле да бидат жаришта на биолошката разновидност ако се остават сами, и дека оние кои учествувале во кампањата минатата година пријавиле раст на повеќе од 250 растителни видови на нивните пасишта.

Меѓу нив имало шумски јагоди, див лук и ретки видови, вклучително и змиски папрат, но и загрозени видови, како што се зеленокрилестите орхидеи.

Испитаниците изброиле повеќе од 465.000 цвеќиња минатата година, вклучително и речиси 250.000 милиони маргаритки.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО