15.9 C
Ohrid
Friday, May 20, 2022

Борба против ракот на јајниците: Симптоми некарактеристични, важни редовни прегледи

НАЈЧИТАНО

Селена Рибиќ од здружението Проговори за Н1 изјави дека решила да зборува за борбата против ракот на јајниците кога „ѝ паднала косата од хемотерапија и кога се фатила како се крие за некој да не ја види“. Тој објаснува дека симптомите се многу некарактеристични. Кога ќе се наведат воопшто не личат на никаков рак или слично.Најмногу се работи за надуеност, проблеми со апетитот, од друга страна, нагло дебелеење или слабеење…Најголем проблем имав со болки во мочниот меур што ме натера да мислам дека немам инфекција на мочниот меур, потоа помислив што се случи со мојот стомак, дека немам чир, тогаш имав 24 години и навистина не разбирав што се случува. таа рече.

Светскиот ден на ракот на јајниците, најсмртоносниот гинеколошки карцином, вчера беше одбележан ширум светот. Кај нас годишно од овој рак заболуваат околу 800 жени, додека ракот на јајниците одзема повеќе од 450 животи. Секој ден во Србија по три жени се разболуваат, а една умира од оваа болест.

За борба против овие разочарувачки статистики, важно е болеста што е можно порано да се открие, навремено да се реагира, навремено да се дијагностицира, оптимално да се лекува и пред се да се внимава на симптомите.

Селена Рибиќ (27) од здружението Проговори вели дека е многу важно да се зборува за било што, било каков проблем во животот.

„Решив да зборувам во моментот кога ми падна косата од хемотерапија и кога се фатив како се кријам во дворот за да не ме види случајно некој од капијата. Сфатив дека не можам да живеам таков живот и дека борбата што ја водев не е срамота што не ми пишува на чело, туку што сакам да пишува и да зборувам, да ги охрабрувам жените кои минуваат низ нешто слично за да продолжиме понатаму. “таа рече.

Според неа, симптомите се многу некарактеристични.

Кога ќе се наведат воопшто не личат на никаков рак или слично.Најмногу се работи за надуеност, проблеми со апетитот, од друга страна, нагло дебелеење или слабеење…Најголем проблем имав со болки во мочниот меур што ме натера да мислам дека немам инфекција на мочниот меур, потоа помислив што се случи со мојот стомак, дека немам чир, тогаш имав 24 години и навистина не разбирав што се случува. таа рече.

Таа вели дека откако пандемијата малку стивнала, првата операција на која отишла била гинеколошка клиника.

„Имав добар доктор кој препозна за што се работи, всушност туморскиот маркер и ултразвукот потврдија дека нешто сериозно се случува. сите, па имав среќа што сум од помало место, каде што можевме навреме да стигнеме на лекар“, вели тој.

Таа додаде дека има голема поддршка од здружението кое и дало инструкции „како, каде, кога, кому да се обрати“.

„Можам да кажам дека имав среќа да видам дека сум во реално време и брзо, бидејќи сум млада и лекарите сериозно ја сфатија мојата ситуација, дојдов да направам операција. А ако беше лесно да се поднесам – не е. ноќта ја имал и секој момент во кој не се посветувал на своето здравје, поддршка, упорност и тоа е се што може да направи“, вели таа.

Денеска, истакнува таа, нејзиното здравје е одлично.

„Редовно одам на прегледи, следам што се случува, го слушам своето тело повеќе од кога било, знам и да дишам и да уживам, најважно е часовникот стана година, секој часовник е важен. и секој стрес е помалку важен отколку што беше“, вели Рибиќ.

Тој истакнува дека треба да се сменат многу работи во медицината и технологијата за да се добие вистински скрининг тест за рак на јајниците.

„Затоа зборуваме за превенција, важноста на редовните контроли, дека жените треба да се набљудуваат, да го слушаат своето тело, па редовно да одат на лекар, повторно има шанса да се открие во подоцнежна фаза. , затоа што има тест „Имаме извонредни лекари кои се ценети во целиот свет и можеме заедно да работиме на намалување на оваа болест“, рече тој.

Тестот како тест се уште не постои, вели таа.

„Затоа ултразвук, туморски маркери, следење на симптомите, свесност за тоа кои симптоми доведуваат до рак на јајниците. Не е ракот на грлото на матката каде што имаме ПАП тест што може да укаже на некои промени, овде ние гинеколозите работиме, тоа е нашиот скрининг тест за сега. вели.

Според неа, Србија е во чекор со светот кога станува збор за терапии за рак на јајниците.

„Дури и во напредните фази, овие иновативни терапии можат да направат многу“, вели тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО