-1.1 C
Ohrid
Sunday, February 5, 2023

Бизнисот бара 3 години да не се менува даночниот систем

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Стопанската комора бара во наредните 3 години да не се менува даночниот систем во земјава, навреме да се реализира повратот на ДДВ и во законските рокови да му се плаќа на приватниот сектор за завршената работа. Ова денеска преку видеопорака го соопшти  потпретседателот на Стопанската комора Зоран Јовановски.

Според Јовановски, секогаш кога има криза, а во моментов се неколку истовремено, по правило постои голема неизвесност за иднината, а тоа многу го отежнува работењето на фирмите. Затоа, додава тој,  треба да се обезбеди колку што е можно поголема предвидливост на условите за работење.

– Имајќи го предвид сето ова, како и важната улога на даночната политика, Стопанската комора укажува на потребата во наредниот период од две-три години да не се менува даночната политика, да не се зголемуваат даночните стапки и да не се менува начинот на оданочување; навремено да се врши враќањето на данокот на додадена вредност и навремено да се сервисираат обврските на јавниот спрема приватниот сектор – вели Јовановски.

Тој го презентира и ставот на бизнис заедницата дека државата треба да ја сведе сивата економија на минимум за да собира повеќе пари во државната каса.

–  Значи, да се наплаќа од оние кои избегнуваат да ѝ платат на државата, а не да се зголемуваат даноците за оние кои редовно си ги извршуваат финансиските обврски спрема неа – рече тој.

Јовановски го повтори ставот на бизнисмените дека законите кои се од нивна важност да се носат на транспарентен начин со директно учество и на претставници од бизнисот.

-Тоа значи дека мора да престане носењето важни економски закони без консултација со бизнисот, затоа што така се пропушта шансата да се изберат најдобрите законски решенија, со кои најмногу ќе се придонесе за развој на македонската економија – вели Јовановски.

Овие барања ги донел  УО на Комората како дополување на претходните барања за носење на мерки за надминување на мултикризата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Бугарија не ги спречи радикалните структури

Чествувањето на 151 година од раѓањето на Гоце Делчев во Северна Македонија помина во најдобар ред и без нарушување на јавниот ред и мир,...

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски присуствуваше на годинешниот молитвен појадок кој се одржа во Вашингтон

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски присуствуваше на годинешниот молитвен појадок кој се одржа во Вашингтон. Молитвениот појадок е настан кој на едно место ги собира...

Спасовски е задоволен од достоинственото чествување на великанот Делчев

Дозволете да оддадам признание и да упатам честитки за професионализмот и посветеноста од страна на сите организациони единици при МВР при исклучително добро реализираниот...
spot_img
spot_img
spot_img