9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Бела, црна или сина боја: Бојата на чадот од издувните гасови може да предвиди можни проблеми

НАЈЧИТАНО

Кога автомобилот пуши, тоа обично не е добар знак, односно обично е знак за проблеми кои бараат посета на механичар и трошоци за сервисирање. Издувните гасови на вашиот автомобил можат да бидат во различни бои, а секоја од нив може да укаже на дефекти, кои можат да имаат безброј различни причини, но еве некои од најчестите.

Син чад
Најчесто тоа е согорување на масло во комората за согорување во цилиндарот на моторот или истекување на масло од турбополначот, што значи дека постои ризик од потрошувачка на моторното масло. Со намалување на количината на масло, нема подмачкување на подвижните делови на моторот. Ова може да влијае на зголеменото абење на тие делови. Последиците можат да бидат исклучително скапи доколку не реагирате на време.

Во случај на мотор, абењето на механизмот на клипот и механизмот за тајминг и други подвижни ротирачки или лизгачки делови во моторот се забрзува, што ќе бара сериозна поправка на моторот, што е главно изводливо кај постарите генерации мотори. Кај поновите мотори, технологиите за обработка на материјали и делови се развиени на таков начин што обично не е возможно да се обноват, туку само да се заменат со друг правилен мотор или мотор поправен во фабрика.

Бел чад кој брзо се расфрла како пареа
Најверојатната причина е истекување на течноста за ладење во моторот (неисправна заптивка на главата на цилиндерот). Прегревањето на моторот најчесто е присутно според индикаторот за температура на контролната табла. Веднаш по палењето на ладен мотор, може да се појави и бел чад.

Загревањето на моторот доведува до кондензација во издувниот систем, а како што температурата се зголемува, водата испарува и поради тоа може да се појави бел чад (пареа). Затоа, зад ова нема неправилности во работата на автомобилот. Ако често го користите автомобилот на кратки растојанија, може да се случи целиот кондензат да не испари, што не е добро бидејќи може да го кородира издувниот систем.

Црн чад
На бензинската пумпа, ова е знак дека се согорува премногу гориво – треба да се провери филтерот за воздух. Можни се и посериозни проблеми со моторот или системот за вбризгување. Кај дизел возилата, ако возите само градски делови со мала брзина, филтерот за саѓи може да се акумулира премногу – саѓи, а сето тоа може да резултира со димна завеса кај одредени постари генерации возила со овој филтер, што може да биде придружено со вклучување светло на контролната табла што го симболизира филтерот.

Најдете пат каде што можете да возите побрзо и филтерот ќе се исчисти, со карактеристичен краткотраен облак од црн чад.

Што да се прави?
Доколку ненадејно се појави некоја од гореспоменатите неправилности, потребно е да го запрете возилото и да го проверите нивото на моторното масло и течноста за ладење – ако нешто недостасува, тоа може да биде брз показател за тоа што навистина е проблемот. Исто така, доколку количините на масло и течноста за ладење се нормални, постои отворена можност чадот да се појавил поради зголемена потрошувачка на гориво, па затоа е потребно да се направи примерок за потрошувачка на гориво за 100-500 км, пишува Ревија ХАК.

Доколку се зголеми потрошувачката (за 1-2 l/100 km повеќе), појасно ни е од кој извор доаѓа зголемувањето на чадот на издувната цевка. Пред да примените некој од наведените методи или да продолжите да возите, се препорачува да ги користите упатствата на возилото или да контактирате со сервисот, имајќи предвид дека бојата на чадот на издувната цевка може да и помогне на сервисот да го анализира проблемот на далечина и да го процени дали да продолжи да вози или да се откаже, објаснува ХАК- ова Марин Морава.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО