23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Без разлика дали ќе го исклучите бојлерот или е постојано вклучен – еве како да заштедите

НАЈЧИТАНО

„Како да заштедам повеќе – дали мојот бојлер е вклучен 24 часа или го вклучувам само додека е евтина тарифата“, се прашуваат многумина деновиве. Ова прашање често се поставува и на форуми, а на некои одговорите ги понудија и мајсторите.

Покрај заштедата, тука е и прашањето за времетраењето на бојлерот, но на крајот сето тоа не води до истиот исход, а тоа е потенок паричник.

Интернет форумите се преполни со совети, а некои ги давале експерти, односно мајстори, а City Magazine ги пренесува нивните препораки.

– Доколку во домаќинството живее самец или само брачен пар, најдобро е да го вклучите бојлерот по потреба, додека струјата е евтина.

– Ако се работи за повеќечлено семејство, ќе заштедите повеќе ако бојлерот е постојано вклучен.

– Зависи и од тоа дали водата од бојлерот се користи само за туширање или и за кујна, па ако целата топла вода во куќата доаѓа од истиот апарат, најдобро е постојано да го вклучувате.

– Што се однесува до подесувањето, овде важи правилото дека златната средина е најдобрата опција, па затоа треба да биде или во пар или на температура од 55 степени.

– Моментот кога бојлерот секогаш треба да биде исклучен е кога се бањате.

Се осврнаа и на безбедноста при капење со вклучен бојлер.

„Повеќето од нас никогаш не размислувале дали капењето со вклучен бојлер е безбедно, додека некој не се повреди. За жал, струен удар се јавува при капење, не е вообичаен, но е вистинска појава. Ако сè уште се прашувате дали е можен електричен удар од котелот, тоа е. Електричниот удар од котелот е честа појава и во вестите се пишуваат за нови жртви на секои неколку месеци. Редовното сервисирање на бојлерот гарантира дека нема струен удар“, пишува на веб-страницата vodoinstalateribeograd.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО