9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Антивоспалителна молекула може да биде клучна во лекувањето на астмата

НАЈЧИТАНО

Новата класа на имунотерапевтски лекови, кои се користат за лекување на артритис, псоријаза и воспалителна болест на цревата, може да делува и за луѓе со тешка астма.

Фармацевтските производи се познати како „јакиниби“ бидејќи го инхибираат протеинот JAK1. Овој протеин игра суштинска улога во имунолошкиот одговор на телото со активирање на цитокините, што може да доведе до воспаление, пишува Science Alert.

Меѓутоа, во случаи на астма, протеинот JAK1 може да предизвика развој на цитокинска бура во белите дробови, што доведува до нивоа на воспаление што може да биде опасно по живот.

Со инхибиција на ЈАК1, истражувачите од Универзитетот Тринити во Ирска сега покажаа дека е можно да се потисне овој премногу вклучен имунолошки одговор со „извонредна ефикасност“.

Останува да се види дали ова може да ги намали симптомите на астма надвор од лабораторијата, но вреди да се истражува дополнително.

Во тековната студија, JAK1 инхибитор кој се користи и на човечки и на животински клетки се базира на метаболит наречен итаконат.

Природно произведен во нашите тела, веќе е познато дека молекулата итаконат игра голема улога во менувањето на однесувањето на белите крвни зрнца. Оваа најнова студија покажа дека итаконат и еден од неговите деривати, 4-октил итаконат (4-OI), го исклучуваат протеинот JAK1, така што тој повеќе не може да предизвикува бури од цитокини во циркулација.

„Тестиравме молекула наречена 4-OI, која се базира на итаконат и успеавме да ја потиснеме тешката астма во модел на болест што не реагира на антиинфламаторни стероиди“, објаснува имунологот Мара Ранч.

Таа додаде дека се надева дека новите лекови базирани на итаконат би можеле да имаат потенцијал како сосема нов терапевтски пристап за лекување на тешка астма, каде што има итна потреба од нови третмани.

Ова не е прв пат јакинибите како 4-OI да бидат предложени како потенцијален начин за лекување на астма.

Има повеќе цитокини поврзани со астма поврзани со протеинот JAK1, а сè поголем број претклинички податоци ја поддржуваат идејата дека супресијата на JAK1 може да го намали воспалението на дишните патишта со потиснување на цитокинските реакции.

Само минатата година, вдишениот јакиниб беше тестиран во двојно слепа плацебо контролирана студија и беше откриено дека ги намалува симптомите кај оние со лесна астма.

Првата генерација на јакиниб на пазарот сè уште не е совршена, но производителите на лекови постепено учат да го направат лекот поконкретен и ефикасен за состојби како што е артритисот. Астмата може да биде нивната следна граница.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО