1.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Анксиозноста, состојба на модерното време, се зголеми од пандемијата

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Анксиозноста, состојба на модерното време, се зголеми од пандемијата
Што е анксиозност? Како се лекува? Кои се симптомите? Која е разликата помеѓу анксиозноста и стресот? Зошто има се повеќе вознемирени луѓе по пандемијата? Што велат граѓаните, а што со професијата?

Состојбата на модерното време, како што често се нарекува анксиозноста, се зголеми за време и по пандемијата. Според истражувањата, дури две третини од анксиозните луѓе се жени. Суада Арнаутовиќ, адвокатка чија борба трае со години, вели дека предрасудите во општеството уште повеќе го отежнуваат закрепнувањето.

„Постои нешто што се нарекува социјална рамка, кое ние сме должни да го исполниме за да се вклопиме во тоа општество и да бидеме прифатени. Кога некој ќе каже дека е вознемирен или некој друг вид на чувства кои не се општествено пожелни, а пожелно е само да се насмевнува, да биде во ред со другите, да не мава, да не искочи од таа норма, луѓето реагираат како да ти си ментално болен и тие самите те осудуваат “, рече Суада.

Новинарката Вања Шемиќ се бореше со анксиозноста. Првите напади ги имала пред 15 години, кога многу малку се зборувало за болеста.

„Напади на паника, анксиозност, уништување на личноста на една личност. Бев несигурен во тој период, ништо не можеше да се планира со мене, бев во очите на другите, неодговорен, некој кому не можеше да му се верува да направи нешто. Во суштина јас не сум таква личност и тогаш таа борба е во мене да им докажам на луѓето дека не сум таква личност, дека всушност сум таква затоа што се борам со тешко ментално растројство, кое воопшто ме блокира. нивоа“, ни рече Вања.

По пандемијата на коронавирус, и граѓаните на Босна и Херцеговина станаа посвесни за постоењето на вознемиреност.

Секој десетти човек се соочува со некаков страв. Истражувањата покажуваат дека дури 60% од стравовите се производ на имагинација, 20% се резултат на трауматски искуства од минатото, 15% се незначителни стравови, додека во само 5% од случаите стравот е втемелен. Пандемијата предизвика да се зголеми бројот на вознемирени луѓе.

„Покрај зголемувањето на бројот на клиенти кои доаѓаат со анксиозни проблеми, извесно е дека тоа се нервози кои постоеле и порано, но се засилени, зголемени, поврзани. Тие ја имаат карактеристиката дека се поврзани со стравот од смрт, загуба и соочување со загуби, со кои многу семејства мораа да се справат за време на крунисувањето“, вели Тања Танкосиќ-Гирт, семејно-системски психотерапевт.

Социјалната исклученост предизвикана од пандемијата, тешката егзистенцијална состојба, економската криза, воените настани од минатото, се само дел од причините за зголемениот број на вознемирени луѓе. Третманот е многу скап, поради што малку луѓе во БиХ имаат можност да закрепнат.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Потврдено обвинение за недозволено складирање на речиси 5 килограми злато и сребро

Судот на Босна и Херцеговина го потврди обвинението на Обвинителството на Босна и Херцеговина, кое го обвинува Драган Станковиќ дека како сопственик на деловната...

Од денес започнуваат интензивните преговори за формирање на ново владино мнозинство-„МИНИСТЕРСТВО ЗА БУРЕК“.

Арбен Таравари, новиот лидер на Алијанса за Албанците во Македонија, е јасен и гласен: „НЕ САКАМЕ МИНИСТЕРСТВО ЗА БУРЕК!“ Таравари со неговата АА влегува...

Стоилковски прашува дали мора да падне крв за да се реагира?

Стоилковски: Ново бегство од затворот „Скопје”, мора ли крв да падне како во Идризово за одговорност на Тупанчевски и Андов „Сокол”? Уште еден затвореник побегнал...
spot_img
spot_img
spot_img